Trädgården i mars.

Mars, som ofta kan vara en vårmånad är här och man känner en längtan efter vårtecken.

Utanför sovrumsfönstret står iallafall en trollhassel och blommar. Den ser lite vilsen där den alldeles ensam står och lyser knallgul. Precis intill står en körsbärskornell. den har inte slagit ut än men man ser att knopparna blir lite tjockare för varje dag. Bara det ger hopp.

Fortfarande ligger pansarvintern kvar med kalla nätter och vassa stjärnor. Ibland tittar solen fram och smälter bort lite av snön. Andra dagar är det mulet och regnar och då får också snön på pälsen.

Man kikar efter första staren men han är inte dum nog att ta sig hit ännu.

Något kan man göra och det är att beskära och gallra bärbuskar och fruktträd. Samtidigt kan man skrapa bort grova barkbitar och mossa från stammar och grenar på fruktträden. detta gör att man blir av med många övervintrande insekter som annars kan skapa massor med angrepp på blad, blomknoppar och frukt-kart.

När du beskär, se till att du använder bra redskap som gör raka och rena snitt och inte lämnar trasiga barkslamsor efter sig.  Dessa kan annars torka och ruttna. Denna röta kan sedan sprida sig in i stammarna. Är du tveksam hur du skall beskära, ta kort på problemet och ta med till en fackman. Du får då enkla och handfasta tips på hur du skall klippa.

Något du får alldeles gratis när klipper fruktträden är årets första solbränna. Även om det är mulet räcker ljuset så här års för att ge färg.

Fåglarna som vi matat hela vintern börjar snart leta bostad. Sätt upp holkar så stannar de kvar och sjunger!

.

 

Även om det inte går att göra så mycket utomhus kan man plantera knölar och rötter i krukor och hinkar inomhus. Dessa sätter man sedan ut när det är varmt nog i jorden. De har då bildat både rötter och blad och man har inte förlorat så mycket tid. Det gäller att lura vintern när det går!