Att göra i trädgården i december.

 

December är en rolig trädgårdsmånad! Mycket tack vare att man då använder så mycket som kommer från trädgården. Dörrkransen, pyntet till adventsljusstaken, små-granarna i glasvaserna på köksbordet, kvistarna till hyacinterna och amaryllisen, granriset på trappan och mycket mer, allt kommer från trädgården eller skogen. Det finns en fin tillfredsställelse i att själv kunna hämta vad man behöver.

 

December är också en månad full av löften inför nästa år och spår av årets sommar. Alla buskar och träd har nu fullmatade knoppar som bara väntar på att få slå ut. En del har små men många anspråkslösa knoppar, t.ex slånen som kommer att se ut som snödrivor med alla sina blommor i maj. Andra har tjocka och feta knoppar som lovar stora och mäktiga blommor till våren. Rhododendronen som dessutom är vintergrön, är ett riktigt smycke vintertid med alla sina knoppar.

Rhododendron med kaxig blomknopp.

 

 

 

Räknar man med alla vintermånader då Magnolian står där utan blad och stolt visar upp alla sina ulliga blomknoppar, fulla med blomsterprakt i dvala, ja då är nog magnolian en av de buskar man har mest glädje av i trädgården. Har man en stor buske, har man ju också råd att skära av grenar och driva tidigt inomhus.

Även blomningen som var lämnar fina spår efter sig på vintern att njuta av. Alla hortensiornas torkade blommor är vackra. Man kan bara lägga dem i en skål och ha på bordet eller hyllan. De är även fina att låta sitta kvar på buskarna.

Många rosbuskar bildar fina nypon efter blomningen om man inte är för nitisk med att klippa bort överblommade blommor. Speciellt klängrosor översållade med nypon kan vara mycket vackra på vintern.

Syrenhortensia med torkade blommor.

 

En sak man bör ha koll på nu innan snön och vintern drabbar oss är att se till att attraktiva träd och buskar skyddas mot harar, kaniner och rådjur. Det finns enkla och bra gnagskydd av plast att sätta runt trädstammar. Tänk bara på att ju mer snö det kommer desto högre når hararna! Skotta runt trädet eller sätt på dubbla gnagskydd. Ett annat högeffektivt skydd är att sätta upp rådjursnät runt hela trädet, då skyddar man även grenarna. Rådjursnätet är UV-stabilt, finns med olika maskstorlek och höjd. Eftersom det är svart syns det knappt. Ett bra nät till skydd mot all slags intrång.

 

 

När alla sommarens krukor töms och städas undan, spara då kryddkrukorna, eller till och med plantera nya! En fin vintergrön lagerbuske, en praktfull rosmarin, en marktäckande timjan och en vackert grön persiljeplanta. Alla dessa  eller några av dem placerade i ett hörn på altanen skäms inte för sig. Man kan sedan hela vintern tassa ut och hämta färska kryddor till pizza och grytor!

En rolig plantering att göra så här års är löklasagnen. Ta en rymlig väldränerad kruka som tål att stå ute vintertid och plantera lök enligt principen på  skissen ovan. Krukan kan stå på skyddad plats utomhus under vintern alternativt ställas i kallgarage eller förråd. När sedan vårsolen börjar värma kommer lökarna upp i omgångar och ger dig lång blomningstid. Ett roligt sätt att använda gamla krukor! Tips: blanda gärna upp med vårljung och penseer!