Trädgården i januari och februari.

 

 

Januari och februari är månader fulla av både löften inför det nya året och av spår av förra årets sommar. Alla buskar och träd har nu fullmatade knoppar som bara väntar på att få slå ut. En del har små men många anspråkslösa knoppar, t.ex slånen som kommer att se ut som snödrivor med alla sina blommor i maj. Andra har tjocka och feta knoppar som lovar stora och mäktiga blommor till våren. Rhododendronen som dessutom är vintergrön, är ett riktigt smycke vintertid med alla sina knoppar.

Var rädd om rhododendronen, den kan verkligen må dåligt när dagarna blir längre och solen börjar värma. Nätterna kan vid den tiden bli ordentligt kalla och kan då skada busken. Den gör själv allt för att skydda sig genom att rulla i hop bladen, men tar tacksamt emot lä- och frostskydd i form av granris eller vassmattor. Det brukar hjälpa mot både sol, vind och frost.

Det kan även komma tung blötsnö så här års. Ta en runda i trädgården och ruska bort den från växterna med tunna veka skott, annars kan de bli knäckta.

Rhododendron med kaxig blomknopp.
Magnoliaknopp

Räknar man med alla vintermånader då Magnolian står där utan blad och stolt visar upp alla sina ulliga blomknoppar, fulla med blomsterprakt i dvala, ja då är nog magnolian en av de buskar man har mest glädje av i trädgården. Har man en stor buske, har man ju också råd att skära av grenar och driva tidigt inomhus.

 

Även blomningen som var lämnar fina spår efter sig på vintern att njuta av. Alla hortensiornas torkade blommor är vackra. Man kan bara lägga dem i en skål och ha på bordet eller hyllan. De är även fina att låta sitta kvar på buskarna.

Många rosbuskar bildar fina nypon efter blomningen om man inte är för nitisk med att klippa bort överblommade blommor. Speciellt klängrosor översållade med nypon kan vara mycket vackra på vintern.

 

Syrenhortensia med torkade blommor.

En sak man bör ha koll på nu när snön och vintern är här, är att se till att attraktiva träd och buskar skyddas mot harar, kaniner och rådjur. Det finns enkla och bra gnagskydd av plast att sätta runt trädstammar. Tänk bara på att ju mer snö det kommer desto högre når hararna! Skotta runt trädet eller sätt på dubbla gnagskydd. Ett annat högeffektivt skydd är att sätta upp rådjursnät runt hela trädet, då skyddar man även grenarna. Rådjursnätet är UV-stabilt, finns med olika maskstorlek och höjd. Eftersom det är svart syns det knappt. Ett bra nät till skydd mot all slags intrång.

 

Denna tiden på året tar fåglarna tacksamt emot hjälp med maten. Det brukar vara rena förtjänsten att köpa fågelmat. Man får tillbaka med ränta när trädgården till sommaren fylls med sång och fågelungar. I alla fall inbillar man sig att de stannar där de fått mat. Dessutom får man hjälp med insektsbekämpningen när ungarna skall ha mat. Första belöningen brukar komma en solig morgon i början av februari när talgoxen visslar in våren : ti-ti fu, ti-ti -fu…….det brukar vara början till slutet på vintern!

 

talgoxe
rosenkvitten

 

Nu är en bra tid att ta förskott på den kommande blommande och grönskande våren genom att ta in kvistar och sätta i vas. Träd och buskar har känt av att det har varit och är vinter. Kommer de in i värmen tror de att det är vår och börjar villigt att slå ut.

En av de lättaste och vackraste sorterna att driva är rosenkvitten. Den finns i många färger, från vitt till mörkaste rött. Sätt dem i ett gammalt lerkrus och du kan bli poet och börja skriva dikter på kuppen. Andra sorter som är lätta att driva: forsythia, körsbärskornell, äpple, plommon körsbär, blåbär och kastanj. Placera dem ljust och duscha dem då och då.