Att göra i trädgården i oktober

Oktober är färgernas och skördens månad.

Många växter i våra trädgårdar visar upp ett fantastiskt färgspel innan de tappar bladen. De olika lönnarna brukar vara riktigt magiska. Aronia och häggmispel är två populära häckväxter som också kan tända till ordentligt. Bland träden är ginkon spännande med sina senapsgula blad och Liquidambarträden får djupt vinröda blad som sitter kvar, ofta långt ut i december. Just nu har vi gott om växter i butiken som visar upp sig i sin mest färgglada skrud. Saknar du en färgklick – välkommen in!

När bladen väl ramlat av är de ett bra vinterskydd. Var inte för snabb med räfsan, låt istället bladen ligga till våren. Endast gräsmattan mår inte bra av ett för tjockt lövtäcke över vintern.

Stärk dina växter inför vintern med PK-gödning. denna gödning gör att växterna klarar vintern bättre och samtidigt gynnar den växternas blomknopps-bildning och fruktsättning.

Många fruktträdsägare frågar sig när man skall plocka ner sina äpplen och päron. Svaret är att låt dem sitta kvar så länge det går, ju längre de får sitta, desto bättre smak. Man kan prova med att plocka några stycken, sitter de hårt är det för tidigt. De skall lossna lätt!

Har du rotfrukter kvar i jorden är det dags att ta upp dem nu. Undantaget palsternackor och selleri.  Förvara dem svalt i luftiga lådor med en torv/sandblandning. Kål, mangold, purjolök och persilja kan stå kvar. De klarar nattfrosterna bra.

Medelhavsväxterna som har hamnat på våra breddgrader kan det vara tid att förbereda för vinterförvaring. De kräver alla lite olika behandling. Titta gärna in i butiken, så hjälper vi dig med råd för just din växt!

Oktober och november ät proffsens planteringstid. De växter och lökar som planteras nu kräver inte så mycket pyssel, de blir nerstoppade under sin viloperiod och kommer igång på rätt plats och i rätt tid till våren. Gör som proffsen, du också!

Sist men inte minst, ge dig själv chansen att njuta av de härliga höstdagarna i trädgården. Låt grillen stå kvar ute och känn hur avstressande det är att vara trädgårdsägare!

Aronia med sina fantastiska höstfärger.