Trädgård och grönska i februari.

 

Trädgården med sina lövfällande buskar ser ganska grå och livlös ut så här års. Man kan dock lura tråkmånsarna till att börja röra på sig och grönska. Många av dem brukar se risiga och täta ut. De flesta sorterna mår därför bra av en glesning och klippning. En långskaftad sekatör och en såg med skaft gör underverk. När man ändå är igång sparar man ett knippe grenar och sätter i vas inomhus. Att ha grönskande kvistar inomhus så här års ger en härlig känsla. Använd gärna kortare kvistar till ”veckans tulpanbunt” för att fylla upp och ge stadga åt tulpanerna.

Många tvekar inför denna klippning och är rädda för att ta för mycket. Speciellt när man kommer till ”finare” buskar som till exempel magnolia. Man får då tänka på att grenar som är 4-5 är och äldre blommar sämre och ger mindre blad. Buskarna mår således bra av att dessa gamlingar tas bort och får ersättas av nya.

Sorter som brukar reagera snabbt och blir gröna och börjar blomma är björk, rosenribs, sälg, forsythia, körsbär, päron, äpple, plommon, magnolia, körsbärskornell, slån, spirea, ginst, rosenkvitten, kastanj…….

Förutom att buskarna mår bra mår man själv också bra av att röra sig och få årets första solbränna. Även om solen inte skiner gör ljuset att man får färg!