Trädgården i november och december

 

Nu är det dags att beundra årets sista blommor, de som sticker upp när allting annat håller på att vissna ner. En av dem är oktoberstormhatten (Aconitum aredsii), en stilig sak som blommar augusti till november på långa stadiga stjälkar med klarblå flotta blommor. De kan faktiskt komma upp i nästan 1,5 meter. Detta är en mycket odlingsvärd sort!

 

Nu är det också dags att samla ihop krukorna med kryddgrönt i ett skyddat hörn på altanen. Tänk att kunna smyga ut barfota i vinterns första snöstorm och klippa lite rosmarin och timjan till soppkoket.

Höstgräva rabatter och grönsaksland är en annan bra sysselsättning så här års, glöm inte att först lägga ut naturgödsel som får hänga med ner på djupet. Det ger resultat på växtkraften nästa år!

Gräsmattan kan man också titta till. Tack vare den torra och varma sommaren har gräsmattan vuxit mycket och länge i år när väl regnet kom. Ställ klipparen högt och mal samtidigt ner höstlöven när du klipper sista gången. Ett bra sätt att bli av med löven och de sent vuxna grässkotten som annars lätt drabbas av snömögel i vinter.

Grönsakslandet har fortfarande mycket att erbjuda (början av december). Morötter som får stå kvar i jorden så här länge har en ojämförlig sötma och sprödhet om man jämför med de tidigt skördade som smakar som vedträ jämfört med dessa. Rödbetorna växer fortfarande och vad som tycktes bli en dålig skörd börjar likna en riktigt hyfsad skörd. Purjolöken mår också bra av att stå kvar i jorden där den behåller spänsten ända ut i februari. Även grönkålen som nu ser ut som stora mörkgröna träd trivs bra ute.

Dahliarötterna som stått och växt till sig över sommaren är det dags att rädda nu. Klipp först av alla grova stjälkar och blad, spara bara den delen av stjälken närmast jorden. Ruska av den blöta jorden och lägg rötterna i en luftig låda eller korg i ett svalt utrymme. Tänk vilken blomprakt det bor i dessa rötter!

Det börjar bli dags att se till Rhododendron och andra vintergröna växter så de är väl genomvattnade och inte frystorkar i vinter. Det är inte bara rosbuskarna som behöver kupas och täckas även Rhododendron och andra vintergröna växter med grunda rotsystem mår bra av ett skyddstäcke.

Risiga bär- och prydnadsbuskar mår bra av att gallras och snyggas till. Fruktträden går också bra att börja med, speciellt plommonträd och körsbärsträd bör klaras av innan nyår.

När det börjar närma sig advent, lucia och jul känns det bra att ha egna vintergröna växter att plocka ris från. Förutom att de piggar upp i trädgården är det något visst med en egenpyntad adventsljusstake.

Glöm inte att hjälpa fåglarna med mat och skydda buskar och träd mot rådjur och harar!