Sidhuvuds-bild – Vintergäck.

Vill du ha en trädgård som har något att bjuda på året om skall du börja med att satsa på vintergäck (Eranthis hyemalis). Vintergäcken är en liten solgul tuffing som ibland börjar blomma redan i januari, men oftast i februari. Den trivs bäst under, eller i framkanten av lövfällande buskar. Jorden skall helst vara väldränerad och mullrik.

Man planterar den oftast i augusti – september som små torra knölliknande lökar. Vänta inte för långt in på hösten, de kan då ha hunnit torka för mycket. De kan också ta slut, det har varit brist på vintergäcks-lökar de sista åren. Det säkraste sättet att etablera dem är att köpa drivna lökar i små krukor på vårvintern. Njut av dem inomhus och plantera sedan ut dem i april. Har de väl fått fäste i din trädgård frösår de sig i gärna och sprider sig i måttlig takt till täta gula mattor.

Sätt gärna grupper med snödroppar i den gula mattan som kan få lysa tillsammans med det gula. Stora sjok med scilla kan få ta över när vintergäcken är klar.

Har man fått till en matta med vintergäck kan man unna sig att bli beroende och sätta ett snapsglas med vintergäck på bordet minst en gång i veckan.