Trädgården i september.

September är här och sommaren går i fullbordan. Rödkålen knyter sig, äpplena dunsar i marken och krassen glöder.

Tidlösan har också börjat blomma. det börjar lite försiktigt med en bräcklig stängel som tränger sig upp genom den nyfuktade myllan, sträcker på sig och slår ut. Sen kommer det en till och går igenom samma utveckling och till slut är det en hel parad. Många köper en ny lök varje år och ställer den i en skål på fönsterkarmen. Man kan göra samma sak med höstcyklamen, båda blommar på en skål utan vare sig vatten eller jord första året. Allt den behöver för sitt uppehälle finns upplagrat i löken. När den blommat färdigt gräver man ner den hos de andra i stenpartiet.

Tidlösan,  eller Nakna Jungfrun som den också kallas därför att den inte har den minsta lilla bladtrasa att skyla sig med när den blommar, är en trevlig figur. Men den är farlig också, för den innehåller colchicin och det är ett giftigt ämne. se till att småbarnen inte stoppar de färgglada blommorna i munnen!

Dubbel colchicum

Nakna Jungfrun finns i i vitt, rosa och lila, dessutom med fyllda blommor.

Mera trädgårdsnöjen:

Förutom Nakna Jungfrun finns det nu ett jätteutbud av lök att plantera: tulpaner, scilla, chinodoxa, allium, krokus, iris snödroppar, vintergäck……. Glöm inte bort de verkliga godbitarna hundtandslilja och krollilja. Många av dem gör sig bäst planterade många tillsammans. Smålökarna skall helst stoppas ner i myllan så fort som möjligt, de större lökarna klara att vänta lite till. glöm bara inte bort att rariteterna försvinner snabbt.

Blir du sugen på mera trädgårdsarbete kan man göra en insats i hallonlandet. Så snart sommarhallonen är färdigskördade tar man bort de 2-åriga skotten som burit bär under sommaren. man skär av dem ända nere vid markytan. Därigenom får de unga skotten redan nu all näringen från rötterna och du får bästa möjliga skörd nästa år. dessutom förhindrar du att de sjukdommar och den ohyra som alltid finns i tvåårsskotten sprids vidare. Lägg inte de avskurna skotten i komposten utan elda upp dem.

Ser gräsmattan ut som en öken och känner du för att så om den, eller utvidga den? Gör det nu! Man kan ju vänta höstregn och morgondagg framöver och dessutom kan man ju hoppas på lite kvardröjande sommarvärme. Då gror gräsfröet som bäst och hinner bilda täta fina mattor som blir starka nog att klara vinterns påfrestningar. Gräsmattor sådda i oktober blir faktiskt bättre än de som sås i maj.

Har du en häck som ser alltför lurvig ut? Klipp den nu! Sommarskotten har vuxit ut ordentligt och knopparna har hunnit inrätta sig för vintervilan. Glöm bara inte att låta sidorna luta lite grand så att basen blir bredast.

Vill du plantera nya rhododendron eller andra vintergröna växter är september en bra månad. Då hinner rötterna skaffa sig ordentligt  fäste i jorden och bygga upp vatten- och näringsförsörjningen innan tjälen kommer. I stort sett alla växter går bra att plantera nu. Missade du att plantera i våras eller i somras – gör det nu, höstplantering är att föredra här i landet.