Trädgården på sommaren

Nu tar du en välförtjänt semester från detta krävande och mest kvalificerade av alla yrken. Lägger dig på rygg på din golfgreen-gröna gräsmatta och betraktar dina prunkande rabatter, lyfter blicken och försöker hänga med de pilsnabba svalornas framfart mot den blå sommarhimmeln.

Du gör bara det allra nödvändigaste: klipper gräset, stöttar upp pioner och riddarsporrar, klipper bort vissna lupiner så att de kan blomma om till hösten. Sår en ny rad rädisor till ostmackan och försöker hinna före trastarna till biggarråträdet.

I den ljumma junikvällen sitter du på din altan och äter rabarberpaj med vaniljsås. kanske lyssnar du på syrsorna som egentligen är vårtbitare, men låter lika vackert för det. Livet är skönt i din trädgård.

Det har varit drömsommar hela juni i år. Drömsommar för den som gillar stekande sol och värme. Inte för trädgården. Gullregnets tid och syrenernas månad blev bara en vecka i år. Hettan pressade fram växterna. De gick från knopp till blomma på ett dygn. Sedan vissnade de och så var det slut.

Men det vänder säkert, det har det alltid gjort och regnet kommer att ösa ner på de torra gräsmattorna. Då är det lämpligt att ha en påse hönsgödsel eller någon annan gödning till hands och ge växterna vad de behöver.

När alla de försommarblommande buskarna har blommat över, kan du gallra dom om det behövs, innan de bildar  blomknopp för nästa år.

Det går fortfarande att plantera det du inte hunnit med förut. De krukodlade växterna tål att planteras nästan när som helst.

Nu kommer liljebaggar, kålmaskar, bladlöss, steklar som precis som du älskar din trädgård. Ta en runda med jämna mellanrum så upptäcker du angreppet i sin linda och kan plocka bort det för hand. Behöver du spruta använd pyretrum.

Varför är liljebaggen så vacker? När den är så farlig för mina krolliljor. Börjar de hänga är det inte på grund av torkan utan då har liljebaggen varit framme. Lackröda små skalbaggar, vackra som smycken i den svarta jorden. Men likafullt skurkar. Bästa sättet är att för hand samla in baggarna så fort man ser dem och sedan gå över liljorna ett par gånger i veckan och klämma sönder alla äggsamlingar.

På väg ut till ute-duschen sent en kväll möter jag en annan skönhet, en stor padda. Hennes ögon ser egendomligt gamla ut. Jag tar ett steg åt sidan för att släppa fram henne, hon är ju en förklädd prins!

Det är sommar i trädgården!

Häromdagen var dagen som längst och natten som kortast. Det var midsommar och sommarsolstånd. Då blir natten aldrig riktigt mörk och man får varje år känslan av att vilja vara vaken och uppleva denna korta natt, att mitt i sommarens fullhet få se den vita clematisen Summer Snow, nästan självlysande välla in i skummande drivor över terrassen. Titta mot öster och se ett svagt dagsljus bryta fram. Året vänder.

Dagen efter upptäcker jag att rallarrosen redan börjat blomma. Rallarrosen drar fram som en präriebrand över Sverige i juli. Den förvandlar kalhyggen och dikeskanter till ett eldhav. Den har inga pretentioner, den växer i rena grusen om det inte finns något annat. Hamnar den i i god jord kan den bli manshög. Man blir lite vemodig när man ser den första rallarrosen blomma, den är ju sommarens kulmen och sköna utropstecken. Men sommaren är ju inte slut än, pionerna har ju knoppar kvar och smultronplantorna har massor med omogna kart!

Rallarros.