Årets perenn.

Den 26 september 2018 presenterades årets perenn 2019 vid Elmia Garden i Jönköping. Valet föll på purpurmejram (Origanum Herrenhausen). Blommorna och bladen hos purpurmejram doftar kryddigt och fint. Växtsättet är runt och fluffigt. De blommar med ljust rödvioletta blommor i knippen som sitter tätt tillsammans och ger växten dess runda fina utseende. Blomningen varar från juli till september. Höjden på hela skapelsen är ca. 40 cm. Blommorna älskas inte bara av trädgårdsägare, massor av pollinerande insekter dras till purpurmejram: bin, fjärilar, humlor och blomflugor. Det är ständigt liv och rörelse runt dessa skönheter.

Årets perenn är solälskande och tycker om väldränerad jord. Den är fin att använda som kantväxt, marktäckare och i rabatter tillsammans med andra perenner. Den är även vacker hängande över kanten i t.ex en svart kruka. Har man denna fina växt planterad i sin trädgård kan man räkna med att hitta fröplantor på olika ställen, den självsår sig när den trivs.

Det är lätt att hitta sällskapsväxter till Origanum Herrenhausen. De strama gräsen gör sig fint till purpurmejrams mera flytande växtsätt. Blåsvingel, kopparstarr, blåtåtel  och jungfruhirs är bra exempel. Perenner med mörka blad t. ex kärleksört och alunrot går också bra mot de rödvioletta blommorna. Likaså växter med blåvioletta blommor t.ex anisört och stäppsalvia är användbara kompisar. Som alltid är växter med silverfärgade blad utmärkta kontrastväxter: ulleternell, kattfot, krypmalört och lammöron.

Vi har denna mångsidiga växt i vår egen trädgård och har upptäckt hur tuff och tålig den var till exempel under den torra sommaren 2018. Den var en av få som blommade lika fint som vanligt. Vi tycker också om det liv och rörelse som alla insekterna skapar. Slutligen är det roligt att se hur den provar sina vingar och försöker etablera sig på nya platser i trädgården. Ibland är vi inte överens, då rensar vi bort den, men ibland blir det riktigt bra och då får den växa vidare.