Gräsmatta utan mossa på ett naturligt sätt.

 

 

När vi nu kommer in i april månad upptäcker vi ofta att gräsmattan är full med mossa. En del tycker att det är väl okej och att man kan leva med mossan. Den är ju grön och mjuk att gå på. Andra inleder en kamp mot mossan med vertikalskärning och järnsulfat. Järnsulfatet bränner snabbt ner mossan som blir kvar i brunt skick. Efter räfsning och gödsling brukar resultatet bli hyfsat bra.

Ett nytt sätt är att använda Vertigazon , en ny produkt som med gott resultat först användes på golfbanor och nu även i villaträdgårdar. Effekten är inte lika snabb som med järnsulfat, men Vertigazonen bryter långsamt och hållbart ner mossan utan att man behöver använda musklerna. Innehållet är helt organiskt (6-1-17) med tillsatta havsalger, det vill säga tång och dessutom komposterade bakterier.Tången tillför inte bara ett brett innehåll av näringsämnen, men gynnar dessutom livsvillkoren för mikroorganismerna i marken. Den höga halten av kalium stärker gräset men blir för mycket för mossan som vissnar och dör. Då börjar bakterierna att jobba och bryter ner mossresterna och även den ”filt” av plantrester som ligger på jorden. Allt detta omvandlas till näring som gräset kan använda hela sommaren. Vertigazon har också en hög halt av magnesium som ger gräset en djupgrön färg.

I takt med att allt detta ”bös” bryts ner, kommer mer ljus och luft ner till gräsrötterna. Precis som vid en vertikalskärning. Näringen i Vertigazon är långtidsverkande- sex till åtta veckor och den kan börja användas i april när temperaturen är över 10 grader. Vid lägre temperaturer fungerar jordens och gräsets mikroliv inte lika bra. Man jobbar således i takt med naturen.

För att  gräsmattan inte skall tappa färg rekommenderar vi att du tillför organisk gödning en till två gånger under sommaren. Förutom den fina färgen på gräset behåller du den långsamma tillväxten och du dödar heller inte mikroorganismerna som du tillfört.