Körsbärskornell

Körsbärskornell. (Cornus mas). På bilden en extra blomrik variant, den japanska körsbärskornellen (Cornus officinalis Robins Pride). Körsbärskornellen är en av vårvinterns mest fantastiska buskar. Den har ett öppet och luftigt, men stabilt växtsätt. I början av januari finns blomknopparna färdiga att slå ut. De ser ut som runda bollar och sväller för varje vecka. Busken har gott om grenar som man kan klippa och sätta in i vas hela vintern utan att busken ser stympad ut. Kommer kvistarna in, tar det bara några dagar, sedan börjar knopparna skifta i gult. Blommorna  påminner om mimosa och busken kallas också för nordens mimosa. Körsbärskornellen blommar naturligt mellan slutet av februari till april.

Den blomrika varianten Cornus officinalis får fyra gånger så mycket blommor som den vanliga och är riktigt imponerande när den blommor. Alla varianterna bildar gott om röda körsbärslika frukter, som om de får sitta kvar till frosten har nupit dem,  är goda att använda i marmelad och sylt. Även som smaksättare i likör.

Körsbärskornellen blir en ganska stor buske som är oöm och tål torka bra. Den kan också användas uppstammad som ett litet träd. Fina höstfärger. En av våra favoriter!