Pionernas tid är nu!

Luktpion Sarah Bernhardt

Hösten är en underbar tid för pionälskare. Nu kan man förbereda och planera inför våren. Har man gamla pioner som är mogna för delning och föryngring är det dags i oktober-november. Ämnar man plantera nya är bästa tiden nu. Man kan verkligen fynda och hitta riktiga praktexemplar denna tiden på året.

På hösten skördar pionodlarna sina plantor när bladen vissnat ner. Rotsystemet tas upp och en del rötter planteras i kruka för att nästa år säljas som krukodlade pioner. De har vanligtvis 3-4 ögon (knoppar). Har man tur får man en blomma på varje öga. Andra planteras om för att få växa ytterligare ett år.  Dessa nyskördade rötter är billigare än när de säljs som krukodlade. Det är nu man kan fynda och hitta riktiga ”bamsar” med upp till 15 -20 ögon. Vi har nu fyllt upp med ett tjugotal sorter i riktigt fina storlekar.

Pioner trivs i ett soligt läge med djup näringsrik och kraftig jord som samtidigt måste vara väldränerad. Detta för att de på kort tid under försommaren skall orka växa upp med ett fint bladverk samtidigt som de skall orka bilda många blomknoppar och blommor. Skall du plantera en ny pion, gräv då en grop som är minst 50 cm djup och minst lika bred. Kanske har du koll på var du har den ultimata jorden och då är det ett lätt jobb. Vill du ha fina pioner på en plats med sämre jord, måste du ta bort den sämre jorden och tillföra torvblandad jord, gärna med ett tillskott av lera. Köper du färdig jord passar ros och perennajord eller en kraftig yrkesodlarjord bra. Snåla inte då ångrar du dig bara!

Pionrötterna skall inte planteras för djupt, knopparna eller ”ögonen”skall inte vara djupare ner än 5-7 cm. Kommer de djupare ner orkar de inte blomma lika bra. Tryck till jorden och vattna. Har du planterat i tillverkad jord får du räkna med att den sjunker ihop under vintern och att du får tillföra mera till våren för att komma upp i nivå igen.

Därefter kommer nästa högtidsstund för pionälskaren, knopparna, blommorna och dofterna. En enda blomma i vas kan skapa försommarstämning i hela huset!