Snödroppe

Snödroppe (Galanthus nivalis). En av vårens första budbärare som blommar från februari till april. Det finns ett 75 -tal arter av denna efterlängtade skönhet, tre-fyra av dem är vanliga i Sverige, däribland den dubbla. Snödropparna blir ca. 10-15 cm höga och trivs på soliga eller halvskuggiga platser. Har du tänkt på att snön ofta har smält runt snöpropps-plantorna? Det beror på att snöpropparna själva kan alstra värme, upp till 10 grader, just för att smälta snön.

Jorden skall vara väldränerad men mullrik så att lökarna inte torkar bort varma och torra somrar. Lökarna planteras på sensommaren /tidig höst. På våren finns ofta krukodlade snödroppar att få tag på. Plantera dem i trädgården när de blommat över!

Snödropparna förökar sig med sidolökar som sakta gör tuvorna större. Vill man snabba på spridningen kan man dela tuvorna. Gräv upp och dela stora tuvor efter blomning, de tar sig lätt och blommar villigt nästa år. Ibland dyker det upp en ny snödroppe helt oplanerat på en ny plats, då är det ofta myrorna som varit framme. Snödropps-fröna innehåller näring som uppskattas av myrorna. De drar i väg med fröna och tappar dem här och var. Dessa små kryp kan på så sätt få din trädgård att fyllas av snödroppar. Tänk på det nästa gång du köper en burk myrmedel!