Odlarsöndag på Blekingeplantan klockan 11-15 den 11 mars!

Söndagen den 11 mars kl 11-15 kommer Ulf Fransson från Nelson Garden till Blekingeplantan för att visa och förklara allt som rör odling och frösådder för just dig! Tag med dina frågor och funderingar, Ulf har lösningarna som gör att du kommer att älska att odla!

Ulf är en sann odlingsentusiast och han kan allt om förodling. Hans stora specialitet är frösådder! Har du några funderingar, eller bara vill ha tips på spännande sorter, passa på!
Hydroponisk odling är ett nytt begrepp som Ulf också kommer att demonstrera. Att odla bara med hjälp av vatten och flytande näring är ganska spännande.
I locket på hydrpondlådan sitter 6 skördefärdiga plantor.
Missa inte heller vårt stora sortiment med knölar och rötter. Där finns gott om spännande sorter, en del riktiga rariteter!
Det är faktiskt riktigt roligt att ha något som växer och utvecklas på fönsterbrädan medans snön fortfarande ligger djup ute. När kylan sedan släpper har man något egenodlat att stoppa ner i krukan eller rabatten.

Ulf Fransson presenterar sig.

För mig började allt med de tomater som min pappa odlade mot en södervägg. Han gödslade dem med hästskit upplöst i vatten och band upp dem på vanliga naturpinnar med hjälp av jutesnören. Sorten som då gällde var Dansk Export, och den solvarma tomat som jag till slut fick sätta tänderna i var helt underbar. Själv började jag att odla när jag var några och 20 år fyllda, och då med hjälp av en pärmhandbok från Organisk biologisk odling. Pärmen var fylld av stenciler (jodå) med goda råd om allt från kompostering och stukor, till odling av grönsaker. Jag läste allt, om och om igen, och pärmen låg alltid på behändigt avstånd då jag sådde, gallrade och lukade ogräs i mitt trädgårdsland. Grannen, bonden bredvid, tyckte att jag var för ”boklig” då jag alltid hade pärmen med mig . Han hade absolut ingen förståelse när jag sådde bondbönor mellan varje potatisrad.

Sedan tjugo år tillbaka har jag ett jobb på Nelson Garden. Jag anställdes som reklamman och vid anställningen fick jag knappt någon fråga alls om odling – odlingsintresset var inte anledningen till att jag fick jobbet. Idag närs dock mitt trädgårdsintresse av jobbet och vice versa. Ja, de båda tingen lever faktiskt i en mycket angenäm symbios. Det är i min trädgård som jag helst tillbringar fritiden, och gärna hela semestern. Jag älskar för-odling och lyckas ganska bra nu när jag har ett odlingsrum med växtbelysning i källaren. När det är dags för omskolning flyttar jag ut i växthuset och där, med händerna i jorden och badande i det starka vårljuset, mår jag som allra bäst. Resultaten av mina odlingar blir faktiskt mindre och mindre viktiga för varje år, för mig är det vägen och inte målet som ger glädje!