Amaryllisdags

I första halvan av november är et dags att väcka julens primadonna – amaryllisen om man vill att den skall blomma till jul. Amaryllisen kommer ju från början från södra halvklotet  (Brasilien och Sydafrika) där det är sommar  nu. Det gäller alltså att lura amaryllisen att det nu är sommar här också.

Det är ganska enkelt. Välj en fast fin lök, ju större lök desto fler stänglar innehåller den. Repa bort eventuella torra rötter (man kan vara ganska hårdhänt). Det skall bara vara friska och fasta rötter kvar. För att väcka rötterna kan man placera löken i ett glas med vatten över natten. Bara rötterna, inte löken! Den måste hänga ovanför vattenytan. Plantera sedan löken i en kruka som är ganska tung. Amaryllisen blir ju hög med tiden och en tung kruka gör att den inte välter så lätt. Använd vanlig blomjord och låt 1/3 av löken hamna ovan jorden. Jorden du använder skall vara fuktig.

Placera sedan krukan varmt (22-23 grader) och gärna mörkt. Värmen gör att löken vaknar och mörkret gör att stänglarna sträcker på sig när de kommer fram.

Du behöver nu inte vattna förrän knopparna tittar fram ur löken. Vattna då på fatet. Vattnar du ovanifrån kommer det gärna in vatten mellan lökfjällen och det gillar den inte.

Vill löken inte komma igång, höj värmen, det är värmen som styr hur snabbt den kommer igång. Går det för snabbt kan man alltid stanna upp den senare genom att placera den svalt.

Man behöver inte använda kruka och jord. Karaffer, ölglas och vaser går också bra. Antingen låter man löken vila på glaskanten eller på ett lager lecakulor eller marmorkross i botten på vasen.  Man fyller då med vatten till precis under löken. Löken får inte röra vattnet.

När  löken börjar blomma, placera krukan ljust och svalt så varar blomningen längre. Skär av blomstängeln nere vid löken när blomningen är över. Efter någon vecka kommer nästa stängel.

När amaryllisen slutat blomma efter jul och nyår har den i regel bildat långa blad. Vill du testa att spara löken till nästa år skall krukan stå kvar med blad och allt. Vattnar du sedan med gödningsvatten under våren växer löken och nya knoppanlag börjar bildas inne i löken. I juni juli avbryter du allt och låter bladen vissna ner och löken kan tillbringa sommaren och hösten i en skrubb utan ljus

Nästa november tar du fram löken och gör om hela proceduren!