Atlasceder

Atlasceder (Cedrus atlantica glauca) En av de mest spännande barr växter man kan odla. Vi som har trädgård i de varmaste delarna av landet har det väl förspänt eftersom det är bara här som cedern klarar vinterklimatet. (Zon 1).

Cedern används inte bara utomhus. Kring advent och jul pyntar man ofta dessa cedrar inomhus i kruka Tack vare sitt speciella utseende med horisontella grenar hit och dit utan någon speciell ordning med små fisk-bens mönstrade smågrenar och sina isblåa barr, fins det alltid något exemplar som just du faller för. Placerad i en grov trätunna eller korg så är julstämningen på plats.

I år har vi fem olika storlekar av cedrar, plus hemlocksgranar, tallar enar och olika granar att erbjuda. Det finns således alla möjligheter att hitta ditt alldeles personliga julträd.

Tänk bara på att alla dessa krukodlade barrväxter inte kommer att trivas inomhus hela vintern.  Efter julhelgerna mår de bäst av att försiktigt  slussas ut  under en period med plusgrader och placera dem sedan skyddat.

När sedan våren kommer är det dags för plantering utomhus. Cedrarna växer mycket vackert och personligt och gör sig mycket bra till hus med enkla och raka fasader. Den stålblå färgen sticker också ut. Tänk också på att detta med tiden blir stora träd med ett personligt växtsätt. De små kottarna som bildas varje höst är heller inte att förglömma. Kan du sedan hitta en varm skyddad plats med väldränerad jord är lyckan gjord!