Bergklematis

Bergklematis (Clematis montana rubens) är en riktigt starkväxande klematis som blommar under de två försommarmånaderna  maj-juni. Blommorna är enkla ljusrosa och doftande, de påminner faktiskt om anemonens blommor och används också som snittblommor. De vill växa på en varm och solig plats. Den är bra på pergolor, hus, stora buskar och träd, murar överallt där man vill täcka stora ytor med blommande grönska. Den kan bli mellan 5 och 8 meter hög. Bladverket är mörkgrönt med rödaktiga bladskaft.

Bergklematisen blommar på tvåårsskotten och skall bara putsas på våren. Större beskärningar görs direkt efter blomningen så att nya blombärande skott hinner växa fram till nästa års blomning. Bergklematisen drar till sig bin, fjärilar, humlor och andra insekter.

Det finns ett antal varianter på bergklematis. Vi brukar ha ljusrosa montana Rubens, den mörkare rosa Fragrant Spring, den vita Grandiflora, den cremerosa halvdubbla Marjorie och mörkrosa Tetrarosa i vårt sortiment.

Vill du ha något kraftigväxande med intensiv försommarblomning, då är en bergklematis ett bra val. Bergklematisen är härdig i klimatzon 1 och i skyddade lägen i zon 2.