Blåbärstry

Lonicera k. Aurora

Blåbärstry eller Honungsbär,  med det latinska namnet Lonicera kamtschactica, är en mycket lättodlad och tålig buske. Man kan nästan säga att den gillar och behöver vintrar för att trivas. Dessa buskar klarar mycket enkla jordförhållanden. De växer i stort sett i vilken jord som helst och mår bäst i full sol. De upprättväxande sorterna blir mellan 1,5 och 2 meter höga och lika breda. Det finns även låga och krypande sorter. Blomningen infaller tidigt med gula blommor. Det fryser ofta under blomningen men det är inget som påverkar bärbildningen så länge det finns humlor i närheten. Humlorna är mer aktiva än bin vid låga temperaturer.

Bären mognar under första halvan av juni och är därmed nästan först, till och med tidigare än jordgubbarna. Planterar man två olika sorter i närheten av varandra blir bären större. Varje buske ger som fullvuxen en skörd på mellan 2 och 5 kilo bär. Bären innehåller mycket höga halter av C-vitamin och antioxidanter.

Det finns en hel mängd sorter från främst Finland, Östeuropa och Kanada. De skiljer sig åt med storleken och smaken på bären och storleken på buskarna. Vi har några av de bästa och nyaste sorterna i sortimenet. De kommer från Kanada:

Aurora: Den nyaste kanadensiska sorten. En snabbväxande buske med större och sötare bär än föregångarna.

Borealis: En nyare sort med stora mjuka bär med kort och knubbig form. Placerar sig ofta först i smaktester.

Tundra: Ny sort med fasta och runda bär som har söt och stark smak. Resistent mot mjöldagg.

Har du en plats över i trädgården där kanske inget vill växa, prova att plantera en Blåbärstry! Du kommer att bli positivt överraskad.