Blomsterlök

 

Nachtwacht

 

Vi har nu fått in det mesta av vårt sortiment med vårblommande blomsterlök. Vår nya leverantör från förra året har fortsatt att förse oss med spännande nyheter. Bland annat den dubbla tidigblommande Nachtwacht (Nattvakten) på bilden. Namnet Nachtwacht kommer från den holländska  målaren Rembrandts kända målning med samma namn som hänger på Riksmuseum i Amsterdam. Tittar man noga på tulpanens sägs det att man kan ana Rembrandts penseldrag och färgval i blomman. Även tavlans utstrålning av mörker, mysterium och drama sägs kunna upplevas i blomman.  Hur som helst är det roligt att kunna erbjuda denna exklusiva sort i butiken.

En annan grupp av tulpaner som vi gärna vill rekommendera är darwinhybriderna. En grupp med många gamla beprövade sorter, men som även fått tillskott med nya sorter. Gruppen kännetecknas av att de blommar ganska sent, när man egentligen tror att löksäsongen är över. De får stora vackra blommor på långa stadiga stjälkar som blommar länge och är mycket bra till snitt. De flesta sorterna har en fin doft, som när de hamnar i vas, sprider en typisk tulpandoft i hela rummet. I butiken finns några av dessa sorter i lösvikt.

Man bör vara snabb med att plantera de små lökarna som snödroppar, vintergäck , iris, hundtandsliljor, och krolliljor. Får dessa smålökar ligga för länge och vänta på att komma i jorden, brukar resultatet bli sämre. Likaså de udda sorterna brukar försvinna snabbt. I år är det tack vare vädret brist på blomsterlök, så det kan vara svårt att fylla på med just dessa udda sorter som även i vanliga fall inte odlas i så stora antal.