Brudorkide

Brudorkide (Phalaenopsis), lyxblomman som blivit en vardagsblomma!

Brudorkideér  i lagom fönsterstorlek är lättskötta långlivade, mycket tacksamma och billiga växter. De trivs bäst i norr- och österfönster och där gärna odlade i genomskinliga glas- eller plastkrukor. Brudorkiden är den  orkide som klarar inomhusmiljön bäst av alla orikdeér. Vattningen är det de behöver mest hjälp med eftersom de saknar bulber att lagra vatten i, som de flesta andra sorter har. Normalt trivs de med att vattensänkas några minuter varannan eller var tredje vecka. Använd gärna orkidenäring för grönare blad och bättre knoppbildning. I torr miljö bildar de gärna luftrötter som kan hämta vatten till plantorna. Ett fat med vatten, lecakulor eller dekorationssten på fönsterkarmen hjälper brudorkiden med vattenförsörjningen, likaså en skål med en liten dimmer. Vanlig rumstemperatur brukar fungera bra. En kortare period med lägre temperatur (14-16 grader) brukar få igång blomningen på en strejkande planta.

När jorden börjar bli packad och tät är det dags att plantera om. Använd speciell orkidejord med grova barkbitar. Undvik omplantering när plantorna blommar, invänta en viloperiod. Tryck inte ner luftrötterna i krukan utan låt dem hänga kvar utanför.

Brudorkideer finns i många färger och blomstorlekar. Det går alltid att hitta en favorit. Många tycker att de vita sorterna med större blommar är vackrast. Just de vita har blivit en populär julblomma, vitt är ju alltid snyggt tillsammans med rött. Oftast odlas brudorkiden uppbunden till pinne. Lösväxande ”vattenfallsplantor” blir oftast flottare och inte så stela. Ju större och äldre plantan blir desto fler blomstänglar utvecklar den.

I takt med att de vanliga hybriderna blivit en slit och släng-blomma har de småväxta vildorkideerna med små blommor och ett virre-varr av stänglar och rötter ökat i popularitet. De har ett mycket charmigt utseende och är väl värda att prova.

Vildorkide