Buskrosor

Buskrosor kallar vi de rosor som växer kraftigt och buskigt och blir större och mer omfångsrika än rabattrosor. De används mer till häck, buskage, solitärer och i grupp. De kan vara både vilda och förädlade. Ibland kan det vara svårt att skilja dem från klängrosor. Buskrosor kan ofta användas som klängrosor och tvärt om.

Aicha

Aicha är en pimpinellros med stora halvfyllda gula skålformade blommor som blommar från mitten av juni till halva juli. Den har en andra blomning i augusti. Blommorna ljusnar ju längre de har varit utslagna. En Aicha i full blom skimrar i alltifrån mörkgula till ljusgula blommor som doftar mycket starkt. Den växer kraftigt med böjda, mycket taggiga grenar. Aicha kan användas på många sätt: som häck, till buskage  och som klängros. Det är också en av få rosor som klarar ett skuggigt läge riktigt bra. En sort som man oftast har svårt att misslyckas med, klarar upp till klimatzon 6.

Alchymist

Alchymist är en rubignosahybrid med ett kraftigt och brett  växtsätt och som får böjda grenar med ett svepande växtsätt. Bladen är mörkgröna och taggarna kraftiga. Sorten är spännande med sin stora variation på blomfärgen. Blommorna är stora, tätt fyllda och klargula med antydningar av orange. Speciellt varma somrar blir de kraftigt orange. Doften är medelstark. Alchymist är en frisk sort och har en mycket intensiv blomning från slutet av juni till slutet av juli, därefter sporadisk blomning. Tack vare sitt kraftiga växtsätt fungerar den också bra som klängros på söder- och västerväggar.  Fin snittros. Sorten är härdig till klimatzon 4.

Lichtkönigin Lucia

Lucia är en trevlig gul buskros. Den får klargula fyllda blommor med  våfflade kronblad. I början är färgen mörkare gul för att senare övergå till en mildare ton. Den fyllda stora blomman blir mot slutet mera öppen. Doften är medelstark och man kan ana ett inslag av citron. Knopparna har ofta ett inslag av rött vilket ger ett livligt intryck. Lucia fungerar både som buskros och som en nätt klängros. Sluthöjden brukar vara ca. 2 m. Växtsättet är buskigt och den har ett fint mörkgrönt bladverk. Beskär man Lucia när den används som buskros blir den mycket blomrik och fint vuxen. Lucia blommar från sista halvan av juni till långt ut på hösten. Fin som snittros. Lucia är härdig upp till klimatzon 4.

Westerland

Westerland är en riktigt bra ros, om man tycker om färgen vill säga. Knopparna på Westerland är ofta helt röda, utslagen skiftar färgen på blomman från gult till persikofärgad och orange. Det är definitivt en färgklick. Blombladen är dessutom ”våfflade” så helhetsintrycket blir ”spralligt”. Det är frisk och bra sort med lång blomningstid: juni till oktober med kortare avbrott. Doften på blomman är också utsökt.

Växtsättet är kraftigt, robust och brett upprätt. Westerland på rad eller i grupp är en behaglig syn. Tack vare sitt kraftiga växtsätt passar Westerland också bra som klängros. Höjden på plantan varierar mellan 1,g till 2,5 meter. Den mår också bra av kraftig beskärning och bildar då lågt sittande blomknoppar i stora antal. Eftersom den är så härdig, den klarar klimatzon 4, är den också användbar i stora krukor. Faktiskt en av våra favoriter!