Camellia sasanqua

Camellia sasanqua Rainbow (Thunbergiakamelia) En spännande höstblommande grupp av Kamelior som kommer från södra Japan. De har ofta enkla eller halvdubbla svagt doftande blommor. Just sorten Rainbow har enkla vita blommor med rosa kant. Den har mindre blad och ett lite mer svepande växtsätt än Camellia japonica-sorterna som vi brukar använda. Planterad i en kruka är den mycket vacker. Just att den är höstblommande gör det lättare att få njuta av blommorna. Kruxet med de vanliga vårvinterblommande sorterna är ju annars att de brukar tappa knopparna innan de hinner blomma.

Sasnqua-sorterna trivs planterade i en stor kruka med rhododendronjord eller trädgårdstorv. Placera den på en halvskuggig och vindskyddad plats. Där kan man nästan glömma den, bara vattna och gödselvattna då och då. Under sommaren och tidig höst bildar den massor med blomknoppar som slår ut under perioden oktober-december. Plantan tål några minusgrader men under november kan det vara lämpligt att ta in den frostfritt och svalt. Där den då fortsätter att blomma. De låga temperaturerna gör blomningstiden mycket lång.

När den blommat färdigt kan den beskäras för att den skall få precis den form man vill ha. Plantan förvaras sedan frostfritt och svalt tills risken för hårda nattfroster är över. Då kan den åka ut igen. Sasanqua-sorterna är med sina blanka mörkgröna blad vacker även utan blommor.

Missa inte att lägga beslag på ett exemplar!

Camellia sasanqua Yuletide. 

En bred- och lågväxande sort precis som Rainbow. Yuletide går i blom ännu tidigare än Rinbow och är en röd färgklick med gul mitt när den slår ut i höstmörkret.

Camellia sasanqa  Kanjiro.

En mer högväxande japansk Kamelia med ett öppet, elegant och luftigt växtsätt. Blommorna är både enkla och halvfyllda, färgen är rödrosa.