Cideräpple

Bulmers Norman

 

Att ta hand om och använda äpplen på stora gamla äppelträd har blivit allt mer populärt. Varje träd har ju en fantastisk skatt med äpplen som går att använda i matlagningen och till framställning av till exempel cider och vinäger. Man kan använda vanliga syrliga eller sura äppelsorter. Tacksamma sorter att använda är Gravensteiner, Belle de Boskoop, Bramley och Cox Orange, Vill man ta steget fullt ut finns även klassiska engelska cideräpplesorter med beprövade egenskaper.

Vi har tre sorter på lager:

Black Dabinett: En äppelsort från Somerset med starkväxande träd och äpplen som ger en bittersweet cider. Träden är friska och ger stora skördar med mörkskaliga äpplen. De ger en excellent juice som kan användas ensam eller blandas. Sorten mognar sent och skördas i november.

Bulmers Norman: Sorten kom från Frankrike till England i början av 1900-talet. Trädet blir stort och kraftigt och ger skördeklara äpplen i halva oktober. Äpplena är stora och gulgröna och ger hård och bittersweet juice som jäser snabbt och bör blandas med andra juicer.

Red Stoke: sorten kommer från Somerset i England. Trädet blir inte så stort men ger stora skördar med mindre rödskaliga äpplen. Cidern är bittersharp med god arom. Frukten är plockmogen i slutet av oktober och juicen bör pressas snarast efter skörd.