Clematis integrifolia

Clematis integrifolia är en grupp av klematisar som är mycket lättodlade och tacksamma. De vissnar ner helt och hållet varje höst och kvar i jorden blir ett rotsystem som vaknar till liv varje vår igen, precis som vilken perenn växt som helst. För varje år blir roten och plantan större och kraftigare. I april tittar skotten upp, spikraka och kraftfulla. Fort går det, man ser för varje dag hur de sträcker på sig och blir längre. Full längd, som är mellan  en och två meter, beroende på sort och läge, når de i slutet av juni.

Sorten på bilden, Clematis Rooguhi som är en av de vackraste sorterna, får då massor av 3-5 cm ljuvliga blå klockor. Andra sorter i denna gruppen får enkla blommor eller klockor i andra färger. Dessa klematisar passar mycket bra att odla i en större kruka uppbunden på en obelisk. En annan bra placering är tillsammans med en doftande buskros eller klängros. En vit buskros blir sagolikt vacker tillsammans med dessa blå klockor.

Just clematis Rooguhis blommor attraherar humlor. Det är mycket avkopplande att sitta bakåtlutad på altanen och iaktta hur humlorna brummande kryper ut och in i alla klockorna.

Dessa sorter blommar länge, från juni till sent på sommaren. De är dessutom väldigt bra snittblommor och står länge i vas. Friska och problemfria.

Andra bra inegrifolia sorter:

Clematis Fukuzono

 

Clematis Blue Sensation