Clematis Kokonoe

Clematis Kokonoe, en helt ny klematis med en hel rad spännande egenskaper. Just Kokonoe har vi sett presenteras som nyhet på mässor i Holland. Det är därför extra roligt att ha den i butiken. Kokonoe är en korsning mellan Clematis florida och Clematis integrifolia. Att dessa två är föräldrar förklarar Kokonoes blomvillighet, snabba tillväxt och långa blomningstid.

På våren börjar man med att klippa ner plantan ganska hårt (20-25 cm över marken). Den bildar då snabbt nya årsskott. Eftersom Kokonoe blommar på årsskotten finns det i maj-juni gott om blommor och knoppar på plantan. De första blommorna är enkla, alla som kommer därefter är dubbla. Pysslar mon om plantan och gödslar den regelbundet, gärna med långtidsverkande gödning, blommar den i stort sett oavbrutet fram till början av september. Färgen är vackert djupblå.

Plantan trivs i full sol eller halvskugga. Den kan odlas både planterad i rabatt eller i stor kruka. Bäst utveckling får den planterad i marken. Tack vare den långa blomningstiden och blomvilligheten är den även vacker i en stor ampel.

Kokonoe är japanska och betyder 9 cirklar som överlappar varandra. Det syftar på de många lagren av kronblad i blomman.