Clematis tangutica Little Lemons

Clematis tangutica Little Lemons. (Gul ampelklematis)En riktig dvärgvariant av den kraftigväxande Clematis tangutica. Den blev vald till bästa nyhet 2019 vid Plantarium – mässan i Holland. Varför blev den bästa nyhet?

För att vara en klematis kan den användas på ett ganska nytt sätt – i ampel eller i kruka, även som marktäckare. Den blommar med ljuvliga gula klocklika blommor från maj till september. Dessa avlöses med blanka silkeslika fröställningar. Skotten som vanligtvis slingrar och drar iväg, är korta och samlade, blir bara max 45 cm långa. Vi har provat den och den slutar aldrig blomma, bildar hela tiden nya knoppar.

Little Lemons är lätt att förvara till nästa år. Klipp ner alla skott till ca. 10 cm längd i november-december och förvara plantan på sval plats (0-8 grader). Eftersom den växer sig större för varje år blir den väldigt mäktig med tiden. Ge den en större kruka och ny frisk välgödslad jord varje vår. En planta som ser skir ut, men som samtidigt är tuff och oöm. Litlle Lemons klararklimatzon 5.