Engelsk pelargon

Den engelska pelargonen (Pelargonium domesticum) är en tuff pelargon som älskar sol och ljus. Samtidigt klarar den torr luft bra, därför brukar den engelska pelargonen vara först ut bland pelargonerna på våren. De tidigaste plantorna brukar vara belysta hos odlarna, de har därför lite svårt att sedan klara vanlig rumsmiljö. Har du ett ljust fönster och längtar efter färg i början av februari och hittar knubbiga plantor kan det vara dags. Det är inte bara färgen som lockar, doften som sprider sig så fort man rör dem är också behaglig.

Blommorna är enkla eller dubbla, ofta flerfärgade och sitter i stora klasar och finns i massor av färger. Förutom en ljus och inte för varm placering vill de inte torka ut. Duscha inte då kan de ruttna. När de blommat över kan de flyttas ut utomhus, de tål ner till ett par plusgrader. Får de gödning blommar de snart igen och trivs sedan bra utomhus tills termometern börjar närma sig minus.

Vill du föröka dina engelska pelargoner bör du ta sticklingar i augusti. Plantorna förvaras i ca. 10 grader över vintern. Man kan således inte vara lika hårdhänt som man är med vanliga pelargoner.

Engelsk pelargon Lord Bute, en riktig skönhet!