Fikonträd

Fikon White Marseilles

Fikonträd (Ficus carica)  är en gammal växt som odlats i tusentals år främst i länderna runt de östra delarna av Medelhavet. Förutom att träden och bladen är vackra och att fikonen som mogna smakar gott, finns det en respekt och vördnad inför de gamla sorterna som fortfarande finns kvar.

Sorter som vi brukar ha på lager:

Bornholmsfikon eller Precoce de Dalmatie. Dessa sorter skall vara samma sak och är en självfertil, kompaktväxande och härdig sort. Ger fina skördar med saftiga gulgröna fikon  med rött kött på hösten.

Brown Turkey.  Självfertil, härdig och kompakt växande sort som får päronformade gulgröna- brunaktigt purpurfärgade frukter. Smaken är god och skördarna stora.

Brunswick. Gammal självfertil sort som ofta utvecklar två skördar. Den första bildas på försommaren och skördas på hösten då den andra skörden bildas. Skyddas dessa kart mognar de följande sommar. Fikonen är medelstora och söta. Sorten är tålig och stammar från Bulgarien.

White Marseille.  USA:s president Thomas Jefferson  ansåg att denna sort var den godaste han smakat och introducerade den i början på 1800-talet i USA. Plantorna fick han från Frankrike. Sorten är självfertil och producerar små grönvita mycket söta frukter på hösten. Smaken påminner lite om melon.

Desert King. En mycket härdig sort som får söta och goda fikon med med mörkgrönt skinn och rosarött kött. Anses av många som den härdigaste fikonsorten och den bästa för övervintring utomhus.

Portugisiska fikon. En  självfertil rikbärande sort som får stora skördar med päronformade frukter med stor sötma. Fikonen på denna sort blir mycket stora, de kan väga över 100 g. Även denna sort kan få två skördar per år.

Chealsea. En gammal sort som stammar från ett stort fikonträd som fortfarande står på London Chelsea Embankments vid floden Thames. Trädet är känt bland Londonborna som the free fruit bowl. Sorten är självfertil och kompaktväxande, får delikata grönbruna fikon.

Alla dessa sorter kan odlas i kruka utomhus under perioden april-december. Den kalla delen av året bör plantorna förvaras i lätt uppvärmda uterum eller i kallgarage och förråd där temperaturen som lägst blir minus 5 grader. Vid vinterförvaring i svala utrymmen kan plantorna förvaras liggande om det förenklar.

I södra Sverige (klimatzon 1) kan dessa sorter odlas året runt nedgrävda i marken. För att detta skall fungera bör man plantera dem på våren eller försommaren för att de skall hinna etablera sig innan vintern. Bäst resultat får man på varm, skyddad och solig plats. jordmånen skall vara lätt och väldränerad.  De första vintrarna mår fikonträdet bra av att marken vinter-täcks med ris och löv  för att skydda rotsystemet mot ytfrost.