Fjädersparris

Fjädersparris (Asparagus plumosus) är en gammal krukväxt med ett elegant och svepande växtsätt. Den har tunna stadiga skott som övergår i ormbunksliknande fluffiga blad. Skotten kan bli mer än meterlånga och växer på ett oregelbundet sätt. På bladen kan det bildas små bulber som ser ut som bär. De lagrar fukt och näring åt sparrisen.

Fjädersparrisen som kommer från Afrika tycker om värme, ljus och fuktig luft. Den tycker om att få vatten ofta men inte för mycket. Gulnar bladen och ”barrar” har den fått antingen för lite eller för mycket vatten. Uppskattar svaga givor med krukväxtnäring regelbundet under den ljusa tiden på året. Finns det en halvskuggig och varm plats utomhus, trivs fjädersparrisen utmärkt där på sommaren. Med sitt mjuka växtsätt passar den bra att använda vid inredning. Används ofta som snittgrönt i buketter.

Den populära fjädersparrisen andas historia. Den användes ofta på gamla klassiska hotell, anrika restauranger, vinterträdgårdar och parker. Inte konstigt att man vill ha en fjädersparris!