Fjärilsbuskar

Strax efter midsommar börjar fjärilsbuskarna att blomma. Det finns sorter i stort sett i alla färger. De flesta är kraftigt upprättväxande och skotten växer 1,5 meter på en sommar. I slutet på skotten sitter de stora koniskt formade blommorna. Alla sorter har förmågan att dra till sig fjärilar. Det finns även låg- och bredväxande sorter som passar bra i kruka eller till och med i ampel. klipper man bort de överblommade blomställningarna bildas snabbt nya. Är man envis kan man få dem att blomma kraftigt en bra bit in i oktober.

Plantera dem helst i ett soligt och varmt läge med genomsläpplig jord. Fjärilsbuskar hatar att ha vatten kring fötterna, speciellt på vintern. Beskär dem gärna hårt under april månad. De bildar då massor med nya skott och eftersom de blommar på årsskotten blir blomningen intensiv.

En ny svensk sort har tagit plats i butiken den heter Blåvinge. Den har förädlats fram i norra Skåne där vintrarna ofta är kalla. Blåvinge har där utmärkt sig med att klara vintern bättre än de flesta andra sorterna. Blåvinge har djupt blå blommor och är måttligare i växten, den brukar stanna på 1,5 meter

Fjärilsbuske Blåvinge.

En annan spännande typ av fjärilsbuske är Sommarbuddlejan (Buddleja alternifolia) Det är en hög fjärilsbuske med smala blad som blommar med långa hängande blommor tidigt på sommaren. Den blommar på förra årets skott och skall således inte klippas på våren. Sommarbuddlejan blir också högre och tål vintrarna betydligt bättre än den vanliga fjärilsbusken. Den är jättevacker om man planterar den bakom lägre buskar och låter de långa blommorna hänga över.

Sommarbuddleja

En annan mycket vacker och spännande sorts fjärilsbuske är Silver Aniversary. Den liknar inte de vanliga fjärilsbuskarna utan både blad och grenar är silverfärgade och påminner om lammöron. Busken växer kompakt och knubbigt och når en höjd av ca. 1 meter.  Den trivs soligt och varmt och vill ha mycket genomsläpplig jord för att trivas. Blommorna är också silverfärgade med gula inslag och doftar sött och kraftfullt. Tack vare sin bladfärg är den mycket fin som kontrastväxt till andra buskar, men passar också in i en helsilvrig plantering.

Buddleja Silver Aniversary