Forsythia

 

Forsythia (Forsythia) En problemfri vårens budbärare som alltid blir knallgul när våren kommer. Den finns i stort sett i alla trädgårdar och har man inte planterat en forsythia känner man pressen på sig. Man blir inte besviken eftersom den blommar så länge och man har ju fri tillgång till kvistar att sätta i vas inomhus och driva i blom någon månad tidigare. Den beskärningen mår busken bara bra av eftersom den blommar bäst på skott som är yngre än fyra år. Har man klippt några buketter skjuter den på försommaren ut nya skott som ger bättre blomning om något år. En buske som på så vis är evigt ung!

Plantera din forsythia på en solig plats och ge den  bra med utrymme så den kommer till sin rätt. Plantera gärna en kompis intill i en annan färg t.ex en röd rosenribs. Den blommar med röda blommor ungefär vid samma tidpunkt. En klassisk kombination!

Det finns naturligtvis många sorters forsythia. Vad som skiljer dem åt är främst blomningstiden, en del är extra tidiga och andra sena. En sort som värd att lägga märke till är Golrausch. de har extra stora blommor och blommar ofta redan på fjolårsskotten. En annan värdefull sort är lilla Nimbus den blir inte så stor, passar bra i små rabatter och stenparti. Även i kruka. Forsythian finns även som små träd. Man har då drivit upp en stam som toppats och bildat krona. Denna variant kräver lite beskärning för att inte förvildas. Som synes finns det en forsythia för alla trädgårdar.