Glasrabarber

Glasrabarber kallar man rabarber som är drivna i mörker. I Yorkshire i England finns stora odlingar. Man odlar rabarber i stora lador och skördar dem i skenet av stearinljus. Drivningen påbörjas i början av december och pågår hela vintern. Man har gjort så i hundratals år. Anledningen är att det under denna tiden på året var svårt att få fram färska grönsaker och att rabarberna tacksamt producerar mjälla fina stjälkar i mörker.

Man kan enkelt göra samma sak i grönsakslandet eller på balkongen. Invänta de första små röda skotten på rabarberplantan. Gödsla marken runt plantan med kogödsel och vattna ner. Isolera sedan runtomkring med halm eller liknande. Vänd sedan en hög svart spann upp och ned över plantan. Lägg en tyngd ovanpå spannen så den inte blåser bort. Invänta sedan de långa ljusa skotten. Det går fort och man har sedan ingrediensen klar till en av de godaste vårdesserterna man kan tänka sig. Glasrabarberna innehåller nästan ingen oxalsyra, mest bara äppelsyra.

I England kan man köpa riktigt vackra terrakottakrukor med lock, speciellt avsedda för rabarber drivning. Man får samma resultat med en svart spann men det blir ju inte lika vackert.