Hasselodling från Italien till Sverige

    Haselnötsträd (Corylus avellana Tonda de Griffoni och Tonda de Romana) Två gamla  sorter som vi har hämtat från Italien. Tonda de Romana odlas strax norr om Rom i Lazio och Tonda de Griffoni odlas i Salerno i södra Italien. Båda sorterna är högproduktiva och ger stora skördar redan som unga. Nötterna är stora och extremt runda och välformade. Skalet är lätt att knäcka och man känner genast den fina doften av söta nötter. Nötterna är krispiga och har en intensiv smak och arom. Skörden kommer i slutet av augusti till slutet av september och är efterfrågad till både färskkonsumtion och all slags matlagning. Träden av de två sorterna är lite olika, Romanana ger stora kraftiga träd och buskar, upp till 6-7 meters höjd. Griffoni ger nätta buskar ungefär hälften så stora som Romana.

Hassel är lättodlade växter, de ställer ganska små grav på jordkvalitet. De trivs på soliga och varma platser. Man kan odla hassel både som träd eller buskar och de är mycket lättskötta. De är dessutom självpollinerande med sina vackra hängen på våren. Dessa båda italienska sorter fungerar lika bra i Sverige och klarar klimatzon tre utan problem.

Lämplig jord och bra klimat för odling av nötter finns på många ställen i Blekinge. Man ser ju vildväxande hassel trivas på många ställen.

Varför inte testa en krispig italienare?

.