Hösthallon

Det finns två stora grupper av hallon för trädgården: sommarhallon och hösthallon. Sommarhallonen mognar i juli och augusti, medan hösthallonen mognar från september och framåt. Genom att plantera hösthallon kan du alltså förlänga hallonsäsongen ordentligt!

Hösthallon har ett lite annorlunda växtsätt, jämfört med sommarhallonen. Hösthallonen sätter nämligen frukt på årsskotten, till skillnad från sommarhallonen, som sätter frukt på fjolårsskotten. Detta påverkar beskärningen. På sommarhallonen, klipper man bort skotten som har gett bär när man skördat färdigt. För att få en bra skörd kommande sommar sparar man ca. 10 kraftiga nyskott per meter. Dessa ger hallon kommande sommar. Hösthallonen beskärs ner till botten sent på hösten eller tidigt på våren, eftersom de skott som då växer upp kommer att bära frukt redan samma säsong. Ytterligare en fördel med hösthallon är de inte får angrepp av larver av hallonänger (”hallonmask”).

Vi har alltid flera sorters sommarhallon och hösthallon i butiken och ger dig gärna råd och tips om de bästa sorterna. Bland hösthallonen kan nämnas ‘Aroma Queen’, ‘Polka’, ‘Autumn Bliss’ och ‘Boheme’, som alla har söta och goda bär.

 

Det läckra hösthallonet ‘Diana’