Hyacinter

Hyacint ( Hyacinthus orientalis). Hyacinter är vårblommande lökväxter som trivs bäst med att växa och blomma i marken precis som tulpaner. Hyacinterna kommer från östra medelhavsområdet där de växer alltifrån strandregionerna till långt upp i bergen. Där är jordkvaliteten långt i från vår mullhaltiga svenska trädgårdsjord.  I stället är den ganska mager och väldränerad.

Hos oss i Sverige används den oftast som julblomma. Den har då blivit lurad att blomma tidigare än normalt. Man lurar hyacinten genom att värmebehandla lökarna under sommaren. Planterar man dem sedan i september tror de att det är vinter. När de till slut hamnar i ett varmt växthus tror de att det är vår och börjar blomma vid ”fel” tid.

Hyacintlökens storlek avgör hur stor blomman blir. En stor kraftig lök ger kraftiga och fylliga blomspiror, ibland med flera stänglar. Små unga lökar ger små och tunna blomstänglar.

Det finns över 2000 sorters hyacinter, alla med sina egna egenskaper. Något som skiljer dem åt är intensiteten på doften. Oftast doftar de blå sorterna starkast. Vill man ha en starkt doftande blå hyacint kan man välja Blue Star. En sort med svagare doft är Blue Pearl.

Egentligen doftar hyacinten för gott och är på tok för vacker för att bara användas under julhelgen. Den finns tillgänglig hela hösten och våren i en mängd olika färger. Hyacinten passar bra att samplantera med både höst- jul-och vårblommor. Köper men dem knoppiga och sätter dem utomhus varar de också mycket längre. De tål även många minusgrader.  Efter blomningen kan lökarna sparas och planteras ut i rabatter eller gräsmattor. De blommar då inte samma år igen, men väl året därpå. När du väljer plats för hyacinterna i trädgården, tänk då på var de växer naturligt. Undvik kraftig fuktig och fet jord, välj hellre en plats med magrare och väldränerad jord.