
Japansk mispel (eriobotrya japonica) Ett relativt litet vintergrönt träd som oftast stannar på 3-4 meter. Det stammar från början i sydöstra Kina men men har sedan spridit sig till Japan där det odlats i tusentals år. Det har även spridit sig runt Medelhavet.
Bladen är stora, mörkgröna och sammetsludna. Trädet blommar på senhösten med vita självpolinerandse blommor och stark havtornsliknande doft i klasar. Frukterna mognar under våren och är stora som plommon med ett gult, vitt eller orange kött med bruna kärnor. Köttet är milt och sött och används som plommon eller körsbär. Förutom att ätas direkt eller i fruktsallad är den god i sylt, vin eller gele. Mosad mispel underlättar matsmältningen och andningsorganen.
Japansk mispel är lättodlad. Kärnorna gror lätt och trädet klar vintern i klimatzon ett i skyddat läge. Frukterna bör inte hamna i lägre temperatur än minus fyra grader. Vintertid mår trädet och frukterna bäst i växthus eller uterum. Sommartid trivs det bäst utomhus. I takt med mildare vintrar är detta värt att prova.


