Julazalea

Julazalea (Rhododendron simsii) Samma sort kallas också för vårazalea, allt beroende på när den är driven till att blomma. Drivna till att blomma är de nästan alltid. Azaleorna finns i många färger. De har bildat sina blomknoppar under sensommaren och hösten och skulle naturligt ha blommat i april-maj. Men som så många andra julblommor har de plockats in i växthusvärmen lite tidigare för att ge oss vacker blomning lagom till jul och nyår.

Många upplever lite orättvist azalean som svårskött. Den fungerar utmärkt om man placerar den på en relativt sval plats och ger den ordentligt med vatten regelbundet. Placera den gärna på ett djupt fat eller i en rymlig ytterkruka. I vanlig rumstemperatur vill den ha en rejäl omgång vatten ett par gånger i veckan. Fyll på så att vattennivån stiger ett par centimeter upp på krukans yttersida och låt den dricka upp allt. Skulle den börja släppa ifrån sig blad och väga lätt när man lyfter den, kan man ge den ”akuthjälp”: vattensänk krukan i en stor gryta med vatten och låt krukan stå under vatten någon timma. Sedan mår den bra igen.

En knoppig azalea brukar blomma vackert i ca. en månad. Efter blomningen mår den bäst av att stå svalt fram tills frostrisken är över. Plantera då ut den på en halvskuggig och fuktig plats. Under sommaren växer den till sig och bildar nya blomknoppar. Azalean kan stå kvar utomhus långt in i november och klarar enstaka minusgrader. Blomningstiden styr man genom att ta in den i rumsvärme ca. 3-4 veckor innan man vill att den skall blomma.

En egenodlad azalea kan man får att blomma precis när man själv vill, det ger en enorm tillfredställelse!