Juvelorkide

    Juvelorkidé (Ludicia discolor) är en mycket lättskött orkidé. Naturligt lever den i Asien som en marktäckande växt under andra större och högre buskar. Den förökar sig själv ganska lätt med utlöpare. Planterar man den i en skål eller ampel fyller den till slut hela krukan och det är nog det vackraste sättet att odla juvelorkidén.

Bladverket är mörkt rödbrunt med silveraktiga ränder. Blommar på korta spiror med små vita blommor. Denna skönhet trivs i ett ljust läge utan direkt solljus. Plantan vill ha jämn fuktighet, men ser ut att må bra av lätt uttorkning mellan vattningarna.  Det sägs att temperaturen inte skall understiga 20 grader för att den skall trivas men vi har provat den runt 15 grader och det klarar den utan problem. Vid denna låga temperatur blommar den betydligt längre, se då bara till att hålla igen på vattningen, den gillar inte att bada.

Juvelorkiden blommar naturligt kring årsskiftet och är trevlig som julblomma både bladverket och blomman stämmer till jul. Resten av året är det inte många krukväxter som kan slå Ludicians läckra bladverk!

Bladverket på juvelorkidén.