Kall vår med lättodlade primörer!

Bland det enklaste och godaste man kan odla är rabarber (Rheum rhabarbarum). Redan tidigt, ofta redan i mars, börjar de första bladen titta upp. Det går långsamt i början när köldknäpparna kommer, men de fryser aldrig ihjäl. Ett smidigt sätt att öka farten är helt enkelt att vända en hink upp och ner över plantan. Lägg en sten eller annan tyngd på hinken så den inte blåser bort. Drivhus-effekten och mörkret under hinken ger snabbt effekt. Lagom till Valborg hade vi färdiga rabarber till årets första paj. Denna enda planta räcker gott och väl till två pajer Mörkret under spannen gör bladen spädgröna och stjälkarna inte lika sura.

 

Blåbärstry (Lonicera) är en annan växt som man inte behöver driva igång, den grönskar helt automatiskt redan tidigt. Buskarna blir med tiden stora, de blir ofta runt 1,5 meter höga och lika breda. Buskarna är lättodlade och anspråkslösa och ger  ansenliga mängder med nyttiga och goda bär.

Blåbärstryet visar grön färg på bladen redan i april och är ofta i full blom redan i april. Du ser de gula tofsliknande blommorna. Bären är snabba och är en de tidigaste bärslagen . De är skördemogna redan i början av juni, ofta redan tre veckor före jordgubbarna. Barn och barnbarn upptäcker tidigt de läckra bären. Eftersom blåbärstryet är så anspråkslöst behöver man inte offra det det bästa läget och den bästa jorden. De brukar klara sig bra ändå.

 

Vad en påse frö kan åstadkomma!

 

Om värmen dröjer och jorden känns kall finns det många fröer som glatt börjar gro trots kylan. Vill man extra snabbt få igång det hela, börja då med att vända den kalla jorden med torvmull och gödsel. Täck sedan odlingslådor med fiberduk så höjer man snabbt jordtemperaturen. När värmen efter någon vecka stigit och jorden har fått nytt syre i jorden är det dags att så.

Jämna till ytan och dra någon cm djupa spår med 12-15 cm:s mellanrum. Skaftet på räfsan brukar bli bra. Så sedan jämnt, stora frön glest och små frön tätare. Täck sedan försiktigt och packa.

Duscha försiktigt så inte fröna flyter runt. Täck med fiberduken, Efter någon vecka börjar man bli nyfiken och man kikar under fiberduken för att se om det börjat gr0. Gröna vingliga rader börjar dyka upp. Rädisor, spenat och mangold och ärtor brukar fungera bra.

När det blivit midsommar är skörden i full gång och det är dags att så em andra omgång rädisor.