Kapris

Kapris (Capparis spinosa) . Har du någon gång funderat på vad kapris är? Kanske blir du förvånad när du får veta att det picklade outslagna blomknoppar till kaprisplantan. Dessa plantor lever på steniga, magra och ofta otillgängliga platser i Medelhavsområdet. Plantorna klänger och kryper på bergsslänter och mellan stenar varhelst de finner fäste. Buskarna bilder perfekta cirkelrunda buskar. Skördar man inte blomknopparna slår de ut till vackra väldoftande blommor, Efter blomningen bildas ätliga frukter som även dom anses vara delikatesser.

Man kan tro att dessa medelhavsväxter är känslig för snö och kyla, men det har visat sig att de klarar ner till 10 minusgrader, Rankorna fryser ner men rötterna letar sig djupt ner i marken och övervintrar,. Dessa övervintrade plantor blir större för varje år. Knepet är att man måste hitta en torr  och väldränerad plats. Täcker man sedan plantorna med luftigt ris och löv skyddar man mot kyla. Fukten kan stoppas med lutande tegelpannor. På samma sätt kan man övervintra kronätskockor.

Kapris har använts i 7000 år inte bara som smaksättare men också medicinskt.

Du kan säkert hitta en plats i din trädgård som skulle passa, om inte annat kan den ju övervintras frostfritt i ett uterum, Det finns många anledningar som gör det värt att prova, en planta kan ge upp till 3000 knoppar!