Körsbärskornell

Cornus Mas (körsbärskornell). Man förstår var namnet på denna användbara buske kommer ifrån när man ser de röda bären. Busken blir inte så hög men däremot bred och öppen i sitt växtsätt. Körsbärskornellen blommar oftast  i sista halvan av mars och april, den blommar i ljuvliga små buketter som dyker upp över hela busken. Vill man starta blomningen tidigt är den lätt att driva.

Körsbärskornellen tar lite plats för att den skall komma till sin rätt. Den går att beskära efter blomningen för att minska ner den. Ett annat sätt att göra plats för den är att odla den som ett träd. Den vackra stammen med sin originella bark lyfter då kronan och vips så är gräsmattan fri. Den ytan kan man nyttja med tidigblommande lökväxter och perenner.

Efter blomningen grönskar bladen med mörkgröna blad. Busken är torktålig och oöm och passar under sommaren bra som ett robust insynsskydd. På sensommaren bildas de körsbärslika frukterna  som senare blir klarröda. Bladverket byter också färg till vackert rödlila och gult. De röda bären kan användas torkade eller färska till marmelader, juice, likör och sylt. Frukterna används också medicinskt.

Körsbärskornellen är ven av våra absoluta favoriter. Den klarar klimatzon fyra.