Kronärtskocka

Kronärtskocka (Cynara scolymus Green Globe)   Kronärtskockan, grönsaken ocn, tisteln som är en delikatess och ett kulturarv. Att den är en tistel syns på de oerhört dekorativa små taggarna som sitter på de stora grågröna bladen.

Skockorna är egentligen blomknoppar, som om man inte äter upp dem, slår ut till stora blå blommor.

Hela växten är egentligen en enda stor dekoration.

Kronärtskockan kan sås eller planteras på en varm skyddad plats med väldränerad jord. Den fungerar också i en stor kruka på en varm plats. Sparas plantorna till nästa år blir de större och får fler blomkoppar. Plantan är på gränsen att kunna övervintra hos oss i södra Sverige. Värmen, läget och den väldränerade jorden är viktigt.  Entusiaster brukar skydda plantorna under hösten mot regn och röta med stående och lutande takpannlor , alltihop täckt med torra löv och granris. Lycka är att se tisteln spira mot solen i maj igen.

Det man äter är blomknoppen. Precis innan knoppen börjar slå ut till blomma, skärs den av. Koka sedan skockorna i vatten med lite citron och olja. När skockorna är färdiga serveras de till lite god olivolja och salt.  Man äter bottnarna på bladen och avslutar med att avnjuta själva blombotten.

Som så mycket annat finns det även många sorters kronärtskockor t.ex med lila anstrykning på bladen. Du kommer säkert att hitta din favorit. Att odla och äta dessa tistlar som kan bli två meter höga är ett sant nöje!