Många spännande nyheter i butiken!

Vi har fått in massor av spännande nya växter lagom till höstplanteringarna!

Bland de  mest spännande kan nämnas Mentha requienii, korsikansk krypmynta, som är en väldigt vacker krypande mynta med små lilablå blommor. Hela växter luktar starkt och för tankarna direkt till en solig slänt vid Medelhavet. Det är faktiskt världens minsta mynta! Den trivs om den planteras i bra jord och underlaget till revorna bör vara dränerande.

Korsikanska mynta, mentha requienii

 

Guldazalea, Rhododendron luteum, får helt underbara gula och väldoftande blommor på våren! Den får ocksså underbara höstfärger och fäller bladen på vintern. Liksom rhododendron vill den växa i jord med lägre pH-värde.För att den ska få ett mer kompakt växtsätt kan den beskäras efter blomning. Är en riktig klassiker!

 

Guldazalea, Rhododendron luteum

Lila sommarhallon, Rubus idaeus ‘Glen Coe’, får vackra burgundyfärgade hallon som passar bra både att äta färska och att frysa in. Som de flesta hallonsorter trivs ‘Glen Coe’ på lätt jord. Sommarhallon beskärs efter skörd genom att ta bort de skott som man har skörda ifrån.

Lila sommarhallon, Rubus ideaus ‘Glencoe’

 

En ny sorts äkta kastanj, Castanea sativa, är sorten ‘Magical Bowl’. Det blir ett litet träd med kompaktväxande krona och vackra blad. Blommorna är säregna och bildar efterhand vackra kastanjefrukter som är härliga att rosta framåt hösten!

Castanea sativa ‘Magical Bowl’

 

 

‘Reuben’ heter en ny björnbärssort som blommar och ger skörd på årsskotten. Den växer upprätt och är därför lätt att styra i trädgården. Bären är riktigt stora, saftiga och väldigt goda!

Rubus ‘Reuben’

 

 

Kalmia blommar med säregna och vackra blommor redan i maj-juni. Den håller sig ofta kompakt och tät och liksom rhododendron och azalea trivs den i en jord med lägre PH-värde. Den blir ca 1,5 m hög till slut och liknar inget annat i trädgården.

Kalmia latifolia

En av de bästa vintergröna buskarna är vinterrosling, Leucothoe. Vi har fått in en ny sort som heter ‘Little Flames’ och som får vackra röda nyskott hela sommaren. På hösten övergår bladen successivt i helt rött och förblir röd till vårvärmen kommer då den går tillbaka till grönt. Fin i både kruka och rabatt!

Leucothoe ‘Little Flames’

Förutom dessa har vi naturligtvis fått in mycket mer: många sorters klematis, fruktträd av alla de slag, hortensior, höstanemoner, kärleksörter, prydnadsgräs och mycket mycket mer! Kom in i butiken så visar vi dig gärna runt och diskuterar vad som passar allra bäst för just dig!