Mirabeller

Mirabeller eller körsbärsplommon är vildplommon som finns i ett antal sorter. Dessa träd hittar man främst i södra Sverige och i Danmark. Sorterna har olika färg på frukterna och mognar vid olika tider på sommaren. Frukterna ser ut som små runda plommon och är oftast röda eller gula. Träden växer kraftigt och oregelbundet. Blomningen och skördarna är ofta enorma. I blomningen blir träden helt vita av mycket väldoftande blommor. Blir pollineringen bra blir skördarna stora.

Körsbärsplommonen påminner om de riktiga franska Mirabelles som odlas i Lorraine i nordöstra Frankrike. Dessa mirabeller är dock en plommonsort med sötare smak. Både de franska mirabellerna och våra nordiska ger fantastiskt god sylt och marmelad.

Eftersom träden blir stora passar de bra på större tomter där de också kan fungera som insyns- och vindskydd.

Förädlade sorter:

Magda Jensen

 

Trädet blir 4-5 meter högt och lika brett. Rikbärande sort som blommar vackert med stora vita blommor i april-maj. Ger bäst med pollinering av annan plommonsort. Frukterna är medelstora och mognar i juni-juli, bra till både färskkonsumtion och syltning.

Comet

Comet blir ett medelstort träd med överhängande grenar. Frukterna är röda, mycket välsmakande och saftiga med lite syra. Ger stora skördar som mognar i augusti. En mycket pålitlig sort som är självfertil!

First

First är en rikbärande och frisk sort som ger stora gulröda läckra frukter som mognar i augusti. Vacker blomning i slutet av april – början av maj. Självfertil.