Nyssa


Nyssa eller Tupeloträd (Nyssa sylvatica). Ett vackert träd som man oftast ser i USA eller i Asien. Namnet Tupeloträd kommer från staden Tupelo i Mississippi. Staden är känd som Elvis Presleys hemstad och som staden där man hittar världens godaste honung. Bina hämtar honungen hos Nyssaträden som finns i stora antal i stadens omgivningar. Nyssa är således ett mycket bra biträd. Blommorna hos Nyssa är små, gröna och mycket oansenliga, men ger en mycket omtyckt honung.

Detta biträd fungerar bra i Sverige och växer vackert, regelbundet och pyramidalt. Tillväxten är relativt långsam och trädet blir inte så stort, brukar hamna runt 10 meter. Bladen är mörkgröna och blanka. Höstfärgerna är mycket starka och imponerande. Barken är ljus och påminner om bokens bark.  Det är lätt att imponeras av detta eleganta träd.

Nyssan fungerar bra i vanlig trädgårdsjord. Naturligt växer det gärna i lite fuktigare jordar och är ett av de få träd som under kortare perioder klarar högt vattenstånd. Söker du ett träd som har det lilla extra, kan Nyssan vara ett bra val. Klarar klimatzon tre.