Odla exotiskt i sommarvärmen!

Den långvariga försommarvärmen inspirerar till att odla värmekrävande exotiska växter i uterum och på varma altaner. Vi har förutom alla citrusväxter, fikonträd, olivträd, oleander, bananplantor, silkesträd och kejsarträd i år utökat det exotiska sortimentet med passionsfrukt (Passiflora edulis).

Passionsfrukten växer vilt i Brasilien, Paraguay och Argentina. Den växer som en kraftig-växande  klängväxt och bildar lätt väldoftande blommor i vårt klimat. Frukterna brukar bildas först andra året och är gröna som omogna som mogna är de orangebruna. Mycket välsmakande. Passionsblomman måste odlas frostfritt över vintern.

Passiflora edulis.

En annan passionsfrukt som sägs vara den godaste och sötaste är Sötgreandill (Passiflora ligularis). Det är också en klängväxt med vackra blommor och ytterst välsmakande frukter. Den odlas för sina frukters skull i Mexico, Peru, Bolivia och Venuzuela. Sötgreandillen blir också en kraftigväxande klängväxt som måste förvaras frostfritt på vintern.

Passiflora ligularis.

En tredje nyhet som vi provade första gången förra året och lyckades bra med är Avocado (Persea americana). Avocadon är ingen frukt utan ett bär. På grund av sitt utseende kallas den också för Alligatorpäron. Numera odlas Avocado över hela världen där klimatet tillåter. Hos oss i Sverige blir man besviken om man förväntar sig skörd. Däremot är den en trevlig snabbväxande planta med exotiskt utseende som man lätt kan beskära och styra till önskad storlek. Den har provodlats utomhus i  skyddat söderläge i södra Sverige över vintern och den har överlevt.

Persea americana.

Vår fjärde nyhet i sortimentet är Guava (Psidium guajava). En myrtensläkting som hos oss kan bli ett litet träd på ca. tre meter och blommar med cremefärgade mycket väldoftande blommor. Bildar sedan välsmakande, päronformade gula frukter. Guavan är en lättodlad växt som kan vara värd att odla för den som vill prova något nytt efter att ha provat citrus och oliv. Liksom de andra nyheterna trivs den i frostfria utrymmen vintertid.

Psidium guajava.

Det är oftast inte för fruktens skull man odlar dessa exotiska växter utan för att testa gränserna. Den tillfredsställelse man känner när man lyckas övervintra dem och få dem att blomma och växa är värt hela jobbet.