Ölandstok, inte bara gula!

Ölandstok Abbotswood
Ölandstok Kobold

 

Ölandstok  Potentilla frutikosa eller som det nya namnet är: Dasiphora. Ölandstokarna har ett oförtjänt dåligt rykte. Anledningen kan vara att man tidigare i trädgårdarna ofta har använt sorter som har växt sig stora och risiga. Blommorna har också varit små och kortlivade.

De nya sorterna finns i många fler färger, är ofta större i blommorna, är mer långlivade och är mer kompaktväxande Man hittar också en behaglig doft hos många av dem. Det är också lätt att hitta sorter som har rätt höjd.

Årets bästa ölandstoknyhet!!  

Proven Winner ”Potentilla Happy Hearts Pink Star”

Denna ölandstok har visat sig vara utöver det vanliga. Växtsättet är runt, tätt och knubbigt med fina gröna blad. Blommona sitter till största delen ovanför bladen. Blommorna är halvdubbla och varmrosa. Som alla andra ölandstokar tycker de om sol och värme.  Höjde på plantorna är mellan 50 och 70 cm

Blomningstiden är nog det bästa på denna sort, den blommar från maj till september. Detta har gjort att den även används permanent i lådor.

———————————————————————————

Ölandstokarna trivs både i sol och halvskugga. De trivs bäst i fuktig näringsrik jord och de är mycket torktåliga. Det finns sorter som är högre och de passar kanske bäst till häckar, andra sorter är lägre och passar bättre till grupper och även till stenpartier. Man ser ytterst sällan problem med sjukdomar på tokarna.

Alla sorters ölandstok får mer intensiva färger på blommorna när vädret är svalt. Ett annat tips är att klippa ner plantorna och första omgångens blommor under sensommaren. Resultatet blir då en ny blomning på hösten.