Plantera jordgubbar på hösten.

 

Plantera  krukodlade jordgubbsplantor i augusti-oktober och få full skörd nästa sommar! Har man haft gamla jordgubbsplantor i fem år eller mer, är det dags att kassera dem och plantera nytt. Våra plantor kommer från revor planterade i krukor tidigt i somras. De är nu mycket kraftiga och är fulla med knoppar och knoppanlag som kommer att blomma och ge skörd nästa sommar. Planterar man i augusti-oktober rotar sig plantorna fint i det fuktiga sensommarvädret. Jorden där man planterar skall vara lätt och varm och platsen solig. Ge gärna jorden bärgödsel utan kväve i samband med planteringen, annars glömmer man det lätt.

Sorter:

Honeoye: En tidig, frisk och rikbärande sort med kraftigt röda och hållbara bär. Smaken är lätt syrlig. Honeoye brukar kunna prestera mogna bär till midsommar.

Korona: Medeltidig sort som brukar mogna i början av juli. Kraftigväxande plantor som får klarröda bär som är fasta, söta och mycket goda. Ger hög avkastning. Bildar inte så mycket revor.

Malwina: Sen sort med mörkröda bär och mycket smak. Kan ge jordgubbar långt in i augusti. Lika roligt som det är med de tidiga sorterna, lika roligt med är det med jordgubbar och mjölk i augusti.

Rumba: En tidig sort som är mycket frosttålig och ger stora koniska bär. Färgen är klarröd och doften och smaken är maffig. Denna sort blommar och ger skörd kontinuerligt hela sommaren. Bra sort för amplar och krukor.

Salsa: Vacker och söt ”mitt-i-sommaren-sort”. Bra sort när midsommarruschen lagt sig. Lättodlad och ger stora skördar.

Sonata: Ett ljusrött knubbigt och mycket likformigt bär med mycket god smak. Mognar tidigt på säsongen och speciellt de första bären är mycket söta. De första mognar i slutet av juni. Frisk och hållbar sort.

Alla sorterna smakar bra, huvudsaken är att du har någon av dem i din trädgård när vi närmar oss försommaren nästa år!