Plantera vårens lökar nu!

Nu är tid att plantera vårens lökar! I år har vi ett riktigt spännande sortiment med vårlök. Dels de riktiga klassikerna och även en del spännande nyheter och rariteter. Du köpa lökarna i förpackning och en del av dem har vi även till försäljning i lösvikt.

Många av lökarna kan du köpa i lösvikt eller till styckpris! Kom in och plocka i påse!

Det är en härlig känsla att planera och förbereda för vårens antågande redan nu! Ofta kan vårlökarna var de blommor vi uppskattar allra mest under året, efter en mörk och kall vinter. Det finns lökar som blommar väldigt tidigt i mars, som Crocus vernus, vårkrokusen, och mer senblommande lökar, många i släktet Allium. Om man vill så kan man få till en färgsprakande blomning från mars till juni. De har också olika höjd på stängeln och genom att blanda låga blomstänglar med höga kan du få till en spännande dynamik i rabatten.

Vid plantering av vårlök är det ofta klokt att sätta lökarna i grupper och inte enskilt. Genom att stå flera tillsammans skapar de en härlig wow-effekt och syns mer än om de hade stått var för sig. Efter blomningen ska man låta bladen vara kvar och på sensommaren och hösten låter man den vissna blasten sitta kvar. En klok sak är att plantera perenner och lökar ihop. Perennernas blad döljer då effektivt de nervissnade bladen från lökväxterna.

Vårlökar i full blom!

En annan metod är att plantera i särskilda lökkorgar, som sedan tas upp efter blomningen och flyttas till en plats där de inte syns så mycket. På så vis slipper du vissna blad i de mest synliga rabatterna.

Lökarna ska planteras på 2-3 gånger så djupt som de är stora, odlingsanvisningar framgår på förpackningen. Det är bra att även mylla ner benmjöl vid planteringen så lökarna har gott om näringsämnen för att växa till sig under året.

Vi har alla de klassiska tulpanerna, påskliljorna och krokusarna! Och vill du prova något nytt? Varför inte odla din egen saffranskrokus, Crocus sativus, och skörda saffran till lussekattsbaket i egen täppa!

Saffranskrokus, Crocus sativus

En annan spännande och mytomspunnen växt är tidlösa, Colchicum autumnale. Hon kallas också den nakna jungfrun eftersom hon blommar utan blad på hösten. När det mesta har blommat över blommar hon. Tidlösan har även en stimulerande effekt för fruktsättning och brukar därför planteras under fruktträd. Hela växten är dock giftig och har använts länge inom naturmedicinen och fortfarande inom modern medicin.

Den nakna jungfrun, Colchicum autumnale

Så kom in till Blekingeplantan och botanisera bland vårt stora utbud av lökarväxter! Vi har även alla tillbehör du kan behöva, som lökkorgar, benmjöl och redskap.

Skapa din egen vårrabatt redan nu – våra trädgårdsmästare hjälper dig gärna om du vill att tips och råd!

Välkomna till Blekingeplantan!