Rabarber

Det är något alldeles speciellt med rabarbern! När den tittar fram med sina vackert röda skott på våren så är våren definitivt på väg.

Rabarberns många sidor

Rabarbern, Rheum rhabarbarum, kommer ursprungligen från Asien där den har odlats som medicinalväxt i tusentals år. Till Sverige kom den först på 1800-talet men har funnit sin givna plats i svenska trädgårdar. Vi njuter gärna av den i pajer, sylter och i svalkande rabarberdricka.

Med rabarbern är odlingsvärd, inte bara för att den ger oss läckerheter i köket utan också för att den är ytterst dekorativ med sina röda stjälkar och friskt gröna blad. Och inte måste den med självklarhet enbart planteras i köksträdgården. Rabarber gör sig lika bra i perennrabatten, kanske framför några högre, smala uppstickare.

 

 

Rabarberblomman är minst sagt pampig som snittblomma!

Sortöversikt

Det finns dock många olika sorter av rabarber och de skiljer sig vad det gäller smak, storlek och halten av oxalsyra.

Sorterna av rabarber brukar också översiktligt delas in i röda och gröna sorter. De röda sorterna ger i regel lägre skörd än de gröna.

De sorter vi just nu har på Blekingeplantan är följande:

‘Anna Obling’

Rabarbersort med låg oxalsyrehalt. Får gröna stjälkar och ger medeltidg med hög skörd.

‘Elmblitz’

Gammal tysk sort med låg oxalsyrehalt. Får många smala röda stjälkar.

‘Elmsfeuer’

Annan äldre tysk sort med kraftig röda genomfärgade stjälkar. Ger sen och lite lägre skörd.

‘Holsteiner Blut’

Ytterligare en tysk rabarbersort. Har grönröda stjälkar och ger ganska sen skörd. Smaken är medelstark.

‘Red Champagne’

Rabarber med långa smala röda stjälkar. Syrlig smak lämplig till saft.

‘Svendborg vinrabarber’

Av mångas ansedd som den godaste rabarbersorten! Har genomfärgade röda stjälkar med kraftig smak. Kan skördas sent utan att bli trådig.

‘Timberley Early’

Tidig sort med ett upprätt växtsätt och många stjälkar. Ganska svag smak.

‘Victoria’

Klassisk engelsk sort som är mycket odlad i Sverige. Tidig sort med kraftig smak och hög avkastning.

 

Rabarber på väg upp- ett riktigt vårtecken!

Odling

Rabarber trivs på en solig plats och behöver näring, framför allt de första åren. Gödsla den på våren, gärna med stallgödsel eller hönsgödsel. Man kan också täcka omkring den, både för näringens skull och för att minska behovet av vattning.

Rabarberplantan kan skördas några gånger på våren liksom ytterligare ett par gånger på sensommaren, vänta dock tills plantan har blivit två år gammal. Det är viktigt att man inte tar alla stjälkar på en gång, en fjärdedel av plantan är lagom. Stjälkarna skördas genom att man bryter av dem vid basen, skär inte med kniv eftersom det kan skada roten.

För att få fram tidig rabarber kan man täcka med odlingsväv eller plast. Förr var det vanligt att driva rabarber mörkt vilket ger extra mjälla stjälkar och ofta användes speciella klockor som ställdes över plantorna. Ett modernt alternativ är att välta en hink över plantan.