Rosenkvitten

Liten Rosenkvitten (Chaenomeles japonica). En av de tuffaste och mest mångsidiga buskarna man kan tänka sig! Buskarna växer oregelbundet och lite vresigt.  Dr blir breda och ca. en meter höga. Skall man nämna något som kan vara lite bökigt, är taggarna som finns jämnt fördelade över buskarna.

Det som är ovärderligt är de vackra,  nästan lotusliknande blommorna. Blommorna är bra pollenlämnare till fjärilar och andra insekter De är enkla och finns i ljusrött, mörkrött, orange, rosa eller vitt.  Vackrast är de när blommorna precis håller på att slå ut och bladen ännu inte är gröna. Blomningen kommer tidig vår och varar ca en månad. Därefter kommer de gula frukterna Kallas också för nordens citroner. Liten rosenkvitten är goda att använda till sylt och marmelad.

 Buskarna fungerar som som friväxande, solitär eller klippt näck. Skall man klippa den, tänk då på att klippa precis efter blomningen. De skott som då växer fram bildar blomknoppar samma år, och dessa blommar nästa år. 

Rosenkvitten trivs i nästan alla väderstreck utom i fullt norrläge och klarar de flesta jordar bra. Den är en riktig ”allätare!”

 Ett spännande sätt att använda rosenkvitten är att klippa dem som bonsai. Det är en av de mest populära buskarna att använda till denna utmaning.

Rosenkvitten klarar klimatzon fyra.