Rumsgran

Rumsgran (Araucaria heterophylla), en granliknande växt som tillhör brödgranssläktet. På varmare breddgrader där rumsgranen växer planterad i marken kan den bli uppemot 50 meter hög och är där verkligen mäktig och imponerande. Hos oss används den som inomhusväxt och på sommaren pryder den också sin plats som altanväxt.  Rumsgranen växer mycket regelbundet med jämna fina grenvarv. Färgen är vackert mossgrön och barren sticks inte. En del uppfattar rumsgranen som stel, andra tycker den är det vackraste och mest perfekta man kan hitta. Till jul används den mycket som bordsväxt och stämningsskapare tillsammans med ljusarrangemang och julpynt.

Rumsgranen är mycket lättskött och drabbas mycket sällan av ohyra och andra växtsjukdomar.  Den kan få bruna barr och bruna skottspetsar, det beror oftast på extrem övervattning eller långvarig torka. Den klarar rumstemperatur mycket bra men trivs bäst i uterum med en vintertemperatur på 12-15 grader. Sommartid älskar den att stå utomhus i halvskugga.  Rumsgranen växer vanligtvis sakta men planteras den i en stor kruka med en bra välgödslad jord kan den växa uppemot en meter om året.

Eftersom den har ett så regelbundet växtsätt är den svår att toppa och beskära utan att den tappar sin karaktär, men det går med känsliga fingrar.

Rumsgranen har verkligen karaktär och är väl värd att använda som inredningsväxt. Varje planta har sitt eget utseende och ingen är den andra lik. Rolig att odla!