Sätt din egen vitlök och schalottenlök på hösten!

 

Att odla sin egen vitlök är verkligen tillfredsställande! På en ganska liten yta kan du bli självförsörjande och njuta av de aromatiska klyftorna hela året.

Vitlöken är en av våra äldsta kulturväxter och man tror att den har funnit i odling i mer än 10000 år! Vitlöken har länge omhuldats av mystik och det är också sedan länge känt att den har positiva medicinska effekter. Den innehåller ämnen som stärker immunförsvaret och dödar virus, bakterier och svampar.

Vitlöken drabbas lätt av virus och det är därför viktigt att du köper friskt utsäde när du ska sätta din vitlök. Det är också bra att odla vitlöken på olika platser varje år så att du undviker eventuella jord-burna smittor.

Vitlöken ska planteras på hösten och kan sedan skördas från maj och fram över sommaren beroende på sort och om du vill ha färsk lök eller om du vill torka den. Ett gammalt talesätt säger att man ska sätta vitlöken när dagarna är som kortast och skörda den när de är som längst.

Avståndet mellan lökarna ska vara ungefär 15 cm och radavståndet 20-25 cm.  Väldigt snart på våren börjar vitlökarna att växa. Vitlök är en relativt näringskrävande gröda och du bör därför gödsla jorden under våren när den växer som mest! Eventuella skadade lökar bör plockas bort efter hand – använd de gärna i matlagningen!

Generellt kan man under hela våren plocka enstaka blad från blasten och använda t.ex. i bönsallad – underbart gott! När det är dags att skörda beror på sort. Viktigt är att behandla vitlökarna med försiktighet, om de skadas kan de lätt drabbas av olika rötor, helst bör man hantera dem som om de vore ägg!

Att odla vitlök är både enkelt och roligt! Just nu har vi ett fint sortiment sättvitlök i butiken. När du handlar från oss får du dessutom en odlingsbeskrivning på köpet. Lycka till!

Vi har följande sorter i lager:

‘Aulxito’

En mycket tidig och stor sort. Sorten är helt vit och får 15-20 klyftor. Aulxito brukar vara färdig att skörda ca. 5-15 juli. Brukar också få blomstängel och topplök. Vill du använda den till flätning finns det bättre sorter t.ex Thermidrome.

‘Germidour’

Tidig, stor, starkt lila lök med ca 8-20 klyftor. Mycket vacker lök som fungerar bra för flätning. Skördeklar i slutet av juli.

‘Sabadrome’

Väldigt likt ‘Thermidrome’ men något större. Tidig, stor, svagt lila lök med 10-18 klyftor. Flätbar. Skördeklar i slutet av juli.

‘Vigor’

Tidig, riktigt stor svagt lila lök med 11-16 klyftor. Skördeklar i mitten-slutet av juli.

‘Cledor’

Medelsen och medelstor vackert vit lök med ca 13-19 klyftor. Mycket bra sort för långtidslagring. Skördeklar i slutet av juli.

‘Thermidrome’

En stor tidig och svagt lila lök som är mycket högavkastande och mycket köldtålig. Får vacker och kraftig blast som är flätbar.  8-17 klyftor.

 

Schalottenlök 

‘Longor’

Schalottenlök för höstplantering, s.k bananschalottenlök. Skördeklar redan i början av juni. Växer som en stjärna – en lök blir 4-6 lökar!